Hlavní obsah

„Všechno je pryč, zůstala tu jen těla.” Bahamy sčítají oběti ničivého hurikánu Dorian, mohou jich být stovky

Hurikán Dorian zdevastoval Bahamské ostrovy, nyní postupuje severním směrem podél východního pobřeží USA.Video: Klára Mališová, AP, Reuters

 

Reklama

Hurikán Dorian opustil Bahamy a ostrovy začínají počítat škody. Nejničivější bouře u amerického pobřeží nejenže srovnala tisícovky domů se zemí, ale vyžádala si i nespočet životů. Úřady zatím hlásí třicet obětí, jejich počet se ale podle odhadů pravděpodobně vyšplhá ke stovkám. Bouře nyní zeslábla na nejnižší první stupeň a přesunula se k východnímu pobřeží Spojených států. V Severní Karolíně způsobila sesuvy půdy a výpadky elektřiny.

Článek

Do nejpostiženější oblasti, na ostrovy Abaco, vyráží podle BBC pohřební vozy s dvěma sty obaly na mrtvoly. Celkově se na Bahamách pohřešují stovky obyvatel, některé zdroje však uvádí i tisíce. Mezi hledanými je mnoho dětí.

Jedním z pohřešovaných je i šestiletý Adrian Johnson. Toho podle vyjádření jeho staršího bratra Richarda pro agenturu Reuters odnesl silný vítr, protože byl příliš malý na to, aby náporu bouře odolal.

Přeživší hurikánu Ramond A. King agentuře Reuters popsal, jak to po bouři na ostrově Abaco vypadá: „Pryč jsou lavičky, obchody, všechno. Kompletní rekonstrukce města Marsh Harbour bude trvat nejméně čtyři nebo pět let. Nevím, jak dlouho to bude trvat zbytku ostrova, ale tady už nic není, všechno je pryč, zůstala tu jen těla.”

Podobně se o stavu měst po hurikánu vyjadřují i obyvatelé ostatních bahamských ostrovů. „Dva dny jsme spali v podkroví. V našem domě je skoro dva a půl metru vody, a tak se přesouváme do útočiště ve Freeportu,” uvedl pro agenturu AP Fernley Cooper z ostrovu Grand Bahama.

Okamžitou pomoc nezbytnou k přežití na ostrovech podle OSN potřebuje zhruba 70 tisíc obyvatel. Chybí jim zejména potraviny, voda a přístřeší. Organizace z toho důvodu zatím uvolnila jeden milion dolarů. Bahamský ministr vnitřní bezpečnosti Marvin Dames uvedl, že v oblasti již zasahuje několik týmů. Vládní agentura pro řízení mimořádných situací se podle něj stará o to, aby místní netrpěli nedostatkem základních lidských potřeb.

Kde se hurikán aktuálně nachází, se můžete podívat zde:

Devastující živel slábne, nyní pustoší americké pobřeží

Druhá nejsilnější bouře od roku 1935 v pátek odpoledne zeslábla na první, tedy nejnižší stupeň. Z Bahamských ostrovů se zároveň během týdne přesunula k americkému pobřeží. Ve středu hurikán zasáhl stát Georgia, ve čtvrtek se pak přesunul k pobřeží Severní a Jižní Karolíny. Tam se kvůli bouři ocitlo bez proudu více než tři sta tisíc domácností. Úřady v těchto státech nařídily evakuaci téměř milionu lidí, uzavřely školy, uvedly do pohotovosti pobřežní stráž a zřídily provizorní přístřešky. V Severní Karolíně rovněž došlo k sesuvu půdy.

Spojené státy zatím hlásí čtyři úmrtí spjaté s bouří, z toho tři lidé zemřeli na Floridě během příprav na příchod bouře či během evakuace. V Severní Karolíně se pětaosmdesátiletý muž zabil pádem ze žebříku, když se snažil zabarikádovat svůj dům.

Hurikán Dorian bude při postupu na sever zřejmě dál slábnout a pravděpodobně se změní v tropickou bouři. Zároveň by se měl odpoutat od pevniny a zamířit nad severovýchodní Atlantik. Podle předpovědi meteorologů by měla v sobotu ráno udeřit na ostrovy Nantucket a Martha’s Vineyard v Massachusetts. Následně se přesune nad kanadskou provincii Nové Skotsko.

Reklama

Doporučované