Hlavní obsah

Vše zaplatíme. Babiš bude zavírat a slibuje 100% kompenzaci

Foto: vlada.cz

Premiér Andrej Babiš při videokonferenci při jednání vlády.

Reklama

Premiér slibuje stoprocentní kompenzace oborům, které plánuje koncem týdne uzavřít. O finální verzi zatím není jasno. Představitelé postižených oborů navrhují hned několik možností, jak uzavřený sektor zachránit.

Článek

Provozy, jimž vláda nařídí kvůli koronavirové epidemii znovu zavřít, dostanou stoprocentní kompenzaci. Po dnešním zasedání tripartity to řekl premiér Andrej Babiš (ANO).

Vicepremiér a ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO) programy zatím neupřesnil, dokončují se a odpoledne je projedná vláda. Kompenzace by se měly týkat ubytovacích služeb, restaurací i dalších provozoven.

„Pokud se vláda rozhodne uzavřít nějaké provozy, budeme samozřejmě stoprocentně kompenzovat těmto sektorům jejich náklady,“ řekl Babiš. Podle Havlíčka se na scénářích podpory pracovalo celý víkend. Předpokládá, že po zasedání kabinetu budou představeny. Ocenil konstruktivní jednání se všemi partnery, asociacemi, svazy či ministerstvem financí.

Havlíček v neděli o kompenzacích například jednal s prezidentem Asociace hotelů a restaurací Václavem Stárkem, prezidentem Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomášem Prouzou, přítomen byl za Asociaci malých a středních podniků a živnostníků Luboš Kastner. Jednání se účastnila také ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO), pod jejíž resort spadají například ubytovací služby.

Ministerstvo průmyslu a obchodu se k navrhovaným kompenzacím zatím nechtělo vyjadřovat.

Návrhů na kompenzace je ze strany představitelů postižených sektorů hned několik. Které však vláda převezme a v jaké šíři, v tuto chvíli není jasné.

Hospody podle počtu zaměstnanců?

Podle informací Ivo Hlaváče, který vede zdravotnickou sekci v Hospodářské komoře, se během víkendové schůzky rozvinula velká debata. „Sám jsem zvědavý, co se nakonec stane realitou. Ale vypadá to, že hotely by měly dostat další příspěvek na pokoje a pro restaurace by měl být speciální Gastro covid, který se bude konstruovat na počet zaměstnanců nebo nějakou formou,“ sdělil pro Seznam Zprávy dojmy z jednání.

Asociace hotelů a restaurací v čele s Václavem Stárkem vládě navrhovala hned několik variant kompenzací. „Pokud se vláda rozhodne uzavřít tyto provozy, pak je musí náležitě vykompenzovat. Po třetí vlně uzavření jsou již všechny provozy finančně vyčerpány,“ sdělil prezident asociace.

100 procent za mzdy

„Podle našeho návrhu by mělo dojít k stoprocentnímu pokrytí veškerých mzdových nákladů za období uzavření provozů. Dále jsme navrhovali další kompenzační programy jak pro restaurace, tak pro ubytovací služby,“ upřesnil pro Seznam Zprávy Stárek.

„Pro ubytovací služby jsme navrhovali kompenzace formou Covid Ubytování, tak jak probíhala na jaře. Částky budou vypláceny na pokoj a kapacitu. Mají pak podle nás zůstat v původní výši. V gastronomii jsme chtěli program, který bude kompenzovat propady obratů, zde není jiné měřítko. S tím, že vyplácené procento při kompenzacích mezd je diskutabilní,“ popisuje šéf asociace návrh na kompenzace.

„Bylo nám přislíbeno, že bude program na stravování vypsán. Jednou z možností je stanovit denní dotaci při uzávěrce ve vztahu k počtu zaměstnanců,“ dodal.

Oba dva programy jsou podle návrhu zhruba v hodnotě pěti miliard korun. „Vzhledem k tomu, že cestovní ruch a stravovací služby dohromady generují do veřejných rozpočtů přibližně 125 miliard ročně, považujeme částku do kompenzací, vzhledem k současné kritické situaci, za přijatelnou,“ dodává.

Debat o možných kompenzacích se o víkendu účastnil také Luboš Kastner, expert na gastronomii z Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR).

Kompenzace i pro výdejní okénka

„Ten model, který jsme diskutovali, je pokračování programu Covid Nájemné ve stejném modelu jako v předchozích měsících a Antivirus,“ říká Kastner pro Seznam Zprávy.

Představitelé gastro sektoru navrhují v rámci plánovaného omezení také kompenzace pro ty, kteří obsluhují okénka nebo pracují v kuchyni. „Tam by to mělo být padesát procent náhrad mzdy včetně odvodů,“ navrhuje expert.

O víkendu jednali s vicepremiérem, ministrem průmyslu a dopravy Karlem Havlíčkem a ministryní pro místní rozvoj Klárou Dostálovou o úpravě kompenzačních programů pro podnikatele také zástupci Hospodářské komory.

„Řada podnikatelů již vyčerpala veškeré rezervy a současná epidemická situace, bohužel, přinese další omezování ekonomiky a riziko dalšího propouštění. Za klíčové považujeme prodloužení programů Antivirus A+ a B po celou dobu platných omezení provozů a obnovení programu Antivirus C, tedy odpuštění odvodů sociálního pojištění pro firmy do 50 zaměstnanců,“ poznamenal viceprezident Hospodářské komory a prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

Dodal, že chce, aby se na stejnou dobu prodloužil program Covid Nájemné pro všechny uzavřené podniky bez dosavadních omezení a dokončily se rozpracované programy, jako je například Covid Veletrhy.

Hospodářská komora zároveň prosazuje zvýšení kompenzačního bonusu pro živnostníky na 1000 Kč z dnešních 500 Kč denně.

„To vše přitom vnímáme jen jako dočasné řešení pro novou vlnu uzavření. Čas do konce roku by se měl využít k tomu, abychom společně připravili spravedlivý a systémový kompenzační program pro všechny zasažené podniky ve výši 80 % obratu,“ uvedl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Vláda bude dnes rozhodovat o změně stupně rizika z dosavadního třetího stupně, kdy většina podnikatelských činností funguje, na přísnější čtvrtý stupeň. Zatím není jasné, odkdy bude změna platit.

Podle současné tabulky PES by až na výjimky platil zákaz maloobchodního prodeje či služeb. Havlíček bude navrhovat, aby obchody bez ohledu na sortiment či umístění, na ulici nebo v obchodních centrech, mohly být dále v provozu, stejně jako služby. Otevřené by je navzdory tabulce PES chtěl nechat i v neděli.

Reklama

Doporučované