Hlavní obsah

Všechny možnosti jsou na stole, řekla policie ke smrtící Baldwinově střelbě

Foto: Jae C. Hong, ČTK

Filmové kulisy na ranči Bonanza Creek, kde došlo k tragické střelbě.

Reklama

Policie v americkém Santa Fe na tiskové konferenci zveřejnila další podrobnosti k tragické střelbě během natáčení westernu s Alekem Baldwinem. Tomu se do ruky omylem dostala zbraň s ostrými náboji a pak zastřelil kameramanku.

Článek

K incidentu došlo minulý týden na ranči v Novém Mexiku během natáčení westernu Rust. Ze zbraně, kterou podal herci a producentovi Aleku Baldwinovi asistent režiséra Dave Halls, padl osudný výstřel, který zabil kameramanku Halynu Hutchinsovou a zranil režiséra Joela Souzu.

Podle místního šerifa Adama Mendozy měla v ruce revolver ještě zbrojířka Hannah Gutierrezová-Reedová. „Všichni tři dotyční plně spolupracují a podali svoji výpověď,“ uvedl Mendoza. Podle něj policisté na místě činu zajistili zhruba 600 důkazů, včetně tří zbraní a 500 nábojů. Domnívají se, že je mezi nimi i zbraň, ze které Baldwin vystřelil a prázdná nábojnice.

Mendoza dále uvedl, že kriminalisté mají k dispozici i „hlavní kulku“, která byla vyjmuta z ramene postřeleného režiséra. „Považujeme tuto nábojnici a kulku za ostrý náboj, který byl vystřelen z revolveru pana Baldwina,“ dodal šerif. Podle poznatků kriminalistů byla na place směs slepých i ostrých nábojů.

Okresní prokurátorka Mary Carmacková-Altwiesová uvedla, že kriminalisté mají před sebou ještě mnoho práce. „Pokud tak fakta a důkazy budou hovořit, zahájím soudní stíhání,“ sdělila. Policie zatím nikoho nezadržela a nikdo nebyl z ničeho obviněn. „Na stole jsou všechny možnosti. Nedělám zbrklá rozhodnutí, ani unáhlené závěry,“ dodala.

Odborníci zdůrazňují, že zbrojíř – v daném případě zbrojířka – má ustavičně dávat pozor na střelné zbraně „na place“ a pokaždé má kontrolovat, zda jsou, anebo nejsou nabité. Podle serveru The Wrap, který se odvolává na zdroje blízké natáčení, zbraň, která zabila Halynu Hutchinsovou, použili jen pár hodin před osudným výstřelem nudící se členové štábu ke střelbě na plechovky od piva.

Po zastřelení kameramanky se objevilo volání po zákazu používaní skutečných střelných zbraní při natáčení filmů a v televizních pořadech. Dva producenti prý už prohlásili, že s touto praxí přestanou. Petici volající po zákazu skutečných střelných zbraní podepsaly desítky tisíc lidí. Natáčení filmu Rust bylo podle produkce pozastaveno přinejmenším do ukončení vyšetřování.

Reklama

Doporučované