Hlavní obsah

Všichni mí přátelé jsou mrtví. Z lodi plné migrantů přežila jen hrstka

 

Reklama

Jeden z přeživších popsal potopení člunu, který převážel migranty do Itálie. Tento týden přišlo ve vlnách Středozemního moře o život 365 běženců.

Článek

V neděli se na italskou pevninu dostalo 219 uprchlíků, většina z nich pochází ze západní Afriky. Stovky běženců tento týden ale takové štěstí neměly a utopily se ve vlnách Středozemního moře.

Ve dvou stovkách příchozích migrantů je i skupina 27 mužů, které ve středu zachránilo britské námořnictvo. Jejich člun se totiž potopil a zbylých 97 migrantů, kteří byli na člunu, se pohřešuje. Pravděpodobně jsou mrtví.

Mezi 27 přeživšími je i Senegalec Abdlullae Diallo. „Všichni mí přátelé jsou mrtví, bylo to opravdu nebezpečné,” řekl v rozhovoru pro organizaci Lékaři bez hranic.

Loď s běženci se potopila čtvrt hodiny před půlnocí. „Na člunu nás bylo 130. Když se člun převrátil, všichni jsme cítili, že zemřeme. Jediné, co jsme očekávali, byla naše smrt. Bůh nás zachránil. Rozbité byly i dřevěné desky, na kterých jsme seděli. Vítr je odnesl,” popsal Diallo.

Smrtící týden

Tento týden se potopilo šest lodí, které převážely migranty usilující o nový život v Evropě. Zemřelo 365 z nich.

Letos už ve Středozemí přišlo o život 4636 běženců, což je o tisíc víc než loni. Zvýšily se i počty uprchlíků, kteří na lodi přijeli do Itálie. Od ledna jich je přes 168 tisíc, zatímco loni bylo finální číslo kolem 154 tisíc. Letošek tedy může překonat rekord z roku 2014, kdy k italským břehům dorazilo 170 tisíc migrantů.

Reklama

Doporučované