Hlavní obsah

VŠTE připravila pro studenty soutěž v investicích s profesionálem

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

Studenti českobudějovické Vysoké školy technické a ekonomické (VŠTE) budou soutěžit s profesionálem ve zhodnocení peněz.

Článek

„Vyberou si libovolné investice ve výši 200 tisíc korun a budou sledovat, jak se cena zvolených komodit v průběhu měsíce změní. Nepůjde o reálnou investici, ale o výběr, který by takovou částku vyžadoval. Proti studentům bude stát zakladatel investičních fondů Pavel Šťastný, který podle vlastního uvážení rovněž zvolí investice za stejnou částku. Projekt má ukázat, kdo zvolil lepší strategii a čí záměr přinesl vyšší zisk,“ řekl vedoucí úseku vnějších vztahů VŠTE Petr Oros.

Projekt je součástí předmětu finanční trhy a účastní se jej přibližně čtyři desítky studentů. „Chtěl bych říct, že nezáleží na tom, kdo zvítězí, ale to bych trochu lhal. Fandím našim studentům, na rozdíl od dlouholetých profesionálů mají výhodu v tom, že nejsou svázáni zvykem, mohou přijít s úplně novými strategiemi. V každém případě je to ale jeden z příkladů toho, že maximálně propojujeme výuku s praxí, a moc děkuji za ochotu druhé strany se této soutěže účastnit,“ uvedl rektor VŠTE Vojtěch Stehel.

Studenti nevloží do investic skutečných 200 000 Kč. Ve stejném objemu si ale vyberou komodity, jejichž vývoj cen na trhu budou sledovat. Projekt skončí 30. dubna. Podle Orose se studenti orientují především na obchody s bitcoinem a dalšími kryptoměnami. „Ve skutečnosti tato soutěž nemá favorita. Běžně s klienty investujeme trochu jinak, vždy musíme vyvažovat možný výnos s riziky, navíc měsíc je hodně neobvyklý horizont, ale chápu, že se musíme vejít do jednoho semestru. Každopádně mě samotného hodně zajímá, s čím studenti přijdou, jsou kreativní, a věřím, že by to mohlo obohatit i nás,“ uvedl Šťastný. Během měsíce se ve své investici chce zaměřit na některé typy burzovně obchodovaných fondů.

VŠTE vznikla v roce 2006, je to veřejná vysoká škola neuniverzitního typu. Nabízí tři magisterské a pět bakalářských oborů. VŠTE navštěvuje přibližně 4000 studentů.

Reklama

Doporučované