Hlavní obsah

Vstřícné gesto diktátora Kima: KLDR bude mít nový čas

Čas v KLDR a Jižní Koreji se liší o půl hodiny od roku 2015. Po rozhodnutí Kim Čong-una se to změní.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Páteční summit lídrů obou zemí odstartoval snahy o jejich sblížení. KLDR se rozhodla sjednotit čas s Jižní Koreou a ta zase oznámila, že ukončí propagandistické vysílání na hranicích.

Článek

Severní a Jižní Korea sjednotí svá časová pásma. V pondělí to oznámila severokorejská státní televize KRT. Podle ní jde o první praktický krok ke smíření a případnému sjednocení obou států. Ke změně času dojde v sobotu 5. května.

O posunu času o půlhodiny dopředu rozhodl severokorejský parlament na popud tamního vůdce Kim Čong-una. Při pátečním setkání s jihokorejským protějškem Mun Če-inem ho prý zasáhlo, že na zdi visely dvoje hodiny ukazující rozdílný čas v Pchjongjangu a Soulu.

Čas v KLDR a Jižní Koreji se liší o půl hodiny od roku 2015. Tímto krokem se tehdy Severní Korea rozhodla připomenout 70. výročí osvobození Korejského poloostrova od japonské nadvlády. Jižní Korea a Japonsko jsou nyní ve stejné časové zóně, 9 hodin před takzvaným greenwichským středním časem.

Jižní Korea také v pondělí uvedla, že tento týden začne odstraňovat reproduktory, kterými se na hranici s KDLR desítky let šířilo propagandistické vysílání.

Na pátečním summitu v demilitarizované zóně na hranici obou zemí se představitelé Severní a Jižní Koreje dohodli, že budou pracovat na úplném odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova.

Obě země také budou usilovat o to, aby ještě letos mohla být podepsána mírová dohoda, která by nahradila smlouvu o příměří, jíž skončila korejská válka z 50. let. Mun Če-in by měl letos na podzim navštívit severokorejskou metropoli Pchjongjang.

Reklama

Doporučované