Hlavní obsah

Vstupenka do tropického ráje na 10 let. Thajsko prodává bohatým víza

Foto: BkkPixel, Shutterstock.com

Davy turistů se do Thajska v dohledné době nevrátí, a tak vláda hledá řešení jinde.

Reklama

Thajská vláda má plán, jak uzdravit svou poškozenou ekonomiku. Davy turistů se do země jen tak nevrátí, a proto spoléhá na boháče, kteří investují do nemovitostí a státních dluhopisů. Jako odměnu jim nabízí vízum na 10 let.

Článek

Thajsko chce do země nalákat až jeden milion boháčů. Má v plánu vydělat na profesionálech pracujících na dálku, které dříve vyhnal covid-19. Cizincům, kteří investují 250 až 500 tisíc dolarů (5,4 milionu až 10,8 milionu korun) do nemovitostí nebo státních dluhopisů, nabízí dlouhodobá víza na 10 let.

Vízový program tento týden představil kabinet thajského premiéra a ministra obrany Prayutcha Čan-očy. Cílí na bohaté občany, bohaté důchodce, digitální nomády pracující na dálku a kvalifikované pracovníky.

Thajsko si od přílivu bohatých podle listu Financial Times slibuje především zotavení ekonomiky z pandemické krize, která zasáhla tamní turistický ruch, poškozuje podnikatelskou důvěru a oslabuje thajský baht, který je letos jednou z nejslabších asijských měn.

Thajsko nyní opět otevírá svůj největší ostrov Phuket a některá další letoviska pro očkované cizince. Masová turistika se však pravděpodobně v dohledné době nevrátí a letoviska nedosáhnou 40 milionů návštěv, kterých bylo v roce 2019.

Desetileté vízum zahrnuje i rodinné příslušníky. Pro jeho získání musí bohatí občané investovat nejméně 500 000 dolarů do dluhopisů nebo nemovitostí a prokázat, že jejich minimální příjem činí 80 000 dolarů (1,7 milionu korun) ročně. Pro důchodce platí, že musí investovat alespoň 250 000 dolarů a vydělávat minimálně 40 000 dolarů (865 000 korun) za rok.

Bangkok chce nová víza nabízet od roku 2022 zatím na pětileté zkušební období. Mluvčí vlády sdělila deníku Financial Times, že tento systém bude zaveden až po dalších změnách v zákonech a předpisech. Vláda očekává, že se díky tomu investice v zemi zvýší o 800 miliard bahtů (520 miliard korun).

Thajsko se tak připojí k několika dalším zemím včetně Antiguy a Barbudy či Barbadosu, které nabízejí daňové a vízové pobídky k tomu, aby přilákaly digitální nomády a další movité cizince.

Očekáváme, že bohatí občané, důchodci a vysoce kvalifikovaní odborníci tuto příležitost uvítají.
Juckchai Boonyawat, šéf thajské poradenské společnosti Mercer

„Očekáváme, že bohatí občané, důchodci a vysoce kvalifikovaní odborníci tuto příležitost uvítají,“ uvedl Juckchai Boonyawat, šéf thajské poradenské společnosti Mercer.

„Musíme sledovat, jak vláda změní zákony týkající se vlastnictví pozemků a nemovitostí a také daní, protože to jsou hlavní faktory pro cizince, kteří chtějí v Thajsku zůstat s dlouhodobou investicí,“ dodal.

„Získat víza na více let je zlatý grál skutečných digitálních nomádů,“ řekl Jeff Opdyke, redaktor Global Intelligence Letter. Celoročně vysoké teploty, pestrá kuchyně, pláže a spolehlivá zdravotní péče už do Thajska přilákala mnoho expatriantů a důchodců.

Někteří cizinci pobývající v Thajsku dlouhodobě si však poslední dobou stěžovali na to, že vláda nezvládá očkování proti covid-19 a také se jim nelíbí těžkopádné požadavky na vstup do země pro lidi vracející se ze zahraničí.

Reklama

Doporučované