Hlavní obsah

Všude se střílí, přišla jsem o děti. Před Tálibánem prchají statisíce lidí

Svět bez obalu.Video: RFE/RL

 

Reklama

Tálibán v posledních dnech zintenzivnil útoky na afghánská provinční města především v provinciích Hílmand, Kandahár a Herát. Zatímco se armáda snaží tálibánské bojovníky zastavit, stovky tisíc civilistů utíkají ze svých domovů.

Článek

Mohutná ofenzíva Tálibánu vyhnala z domovů tisíce lidí, kteří hledají bezpečí v provizorních utečeneckých táborech. „Moje děti zůstaly při útěku pozadu a já je ztratila,“ říká Nek Bibi, která jako další tisíce obyvatel Kandaháru opustila svůj dům.

Matka během cesty ztratila kontakt se svým manželem a dvěma dětmi, když všichni ve zmatku utíkali před těžkými boji, které ve městě vypukly. Teď ani neví, zda se jejím nejbližším podařilo dostat do bezpečí. „Všude se střílelo. Mám strach, že se jim něco stalo. Vůbec o nich nemám žádné informace,“ říká s obavami Nek.

Bojovníci Tálibánu se zmocnili v posledních týdnech mnoha okresů v Kandaháru. Většina rodin, které uprchly do relativního bezpečí, teď žije v zoufalých podmínkách. „Doma jsme nechali veškerý majetek. Utíkali jsme, abychom si zachránili své životy. Ze všech stran se ozývala střelba,“ říká další žena. „Nic jsme si s sebou nevzali. Je tu mnoho zraněných a není tu žádný lékař ani zdravotníci,“ dodává její příbuzná. Tálibán začal postupovat afghánským územím s nečekanou rychlostí od doby, co se vojáci Spojených států a NATO začali koncem dubna ze země stahovat. Začátkem srpna afghánský prezident Ašraf Ghaní obvinil Spojené státy, že jsou zodpovědné za současnou situaci v zemi.

„Současnou situaci zapříčinilo náhlé rozhodnutí o stažení mezinárodních vojáků,“ řekl Ghaní v projevu v parlamentu. „Poslední tři měsíce tu máme nečekanou situaci,“ uvedl Ghaní. Tálibán v posledních měsících obsadil v rámci rozsáhlé ofenzivy desítky okresů, hraničních přechodů a několik provinčních středisek. „Snažíme se chránit naše lidi. Nepřítel se většinou ukrývá v civilních domech a odtud podniká útoky proti vládním jednotkám. Snažíme se postupovat opatrně, abychom zabránili civilním obětem,“ říká guvernér provincie Herát Abdul Saboor Qani. I v provincii Hílmand na jihozápadě Afghánistánu probíhají těžké boje. Obyvatelé Laškargáhu uvedli, že nálety vážně poškodily soukromou nemocnici. Její majitel uvedl, že k tomu došlo chybou afghánské armády. Počet uprchlíků v Afghánistánu enormně roste. Vláda se pro ně snaží zajistit potraviny a provizorní přístřeší. Ale například v Kandaháru žijí tisíce lidí ve strašných podmínkách v improvizovaných táborech.

Mluvčí organizace Lékaři bez hranic (MSF) Nikola Tenevová uvedla, že podle odhadu Afghánské nezávislé komise pro lidská práva (AIHRC) boje provázející ofenzívu Tálibánu přinutily v posledních třech měsících opustit domovy 938 000 Afghánců. Tento osud podle AIHRC dosud postihl už pět milionů z 38 milionů obyvatel země.

Organizace MSF upozornila na těžkou situaci, v níž se ocitlo civilní obyvatelstvo. „Lidé umírají v křížových palbách nebo při explozích. Když jsou zraněni, je pro ně nepředstavitelně složité dostat se do zdravotnického zařízení,“ uvádí se mimo jiné v tiskové zprávě poskytnuté Tenevovou.

Více naleznete v úvodním videu. Další reportáže z produkce RFE/RL najdete zde.

Reklama

Doporučované