Hlavní obsah

Vůdce KLDR Kim Čong-un navštívil zraněné čínské turisty. Při nehodě autobusu zahynulo 36 lidí

Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

V neděli došlo na území Severní Koreje k fatální nehodě autobusu, při které zemřelo 32 čínských turistů a čtyři Severokorejci.

Článek

Severokorejský vůdce Kim Čong-un navštívil po nedělní nehodě autobusu v nemocnici dva zraněné čínské turisty. Dalších 36 lidí, včetně čtyř Severokorejců, při nehodě zemřelo. Podle dostupných informací sjel autobus z mostu, nehoda se stala v provinicii Hwanghe-pukto.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un navštívil i čínskou ambasádu, aby vyjádřil svou soustrast. Zároveň oznámil, že Severní Korea udělá vše pro to, aby se zranění uzdravili. Jeho návštěva podle komentátorů mimo jiné signalizuje oteplení vztahů mezi Čínou a Severní Koreou, které začalo Kimovou překvapující návštěvou Pekingu v březnu. S čínským prezidentem Si Ťin-pchingem měl řešit denuklearizaci Korejského poloostrova.

Čínské ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že do KLDR vysílá tým zdravotnických expertů a léky, aby pomohlo při péči o přeživší nehody.

Čína je nejbližším diplomatickým spojencem izolované Severní Koreje. Číňané tvoří 80 procent všech zahraničních turistů přijíždějících do KLDR, uvádí jihokorejský Korea Maritime Institute. Podle Pekingu navštívilo v roce 2012 Severní Koreu 237 tisíc Číňanů, od roku 2013 Čína tyto údaje nezveřejňuje.

Severokorejská provincie Hwanghe-pukto hraničí s Jižní Koreou a cílem turistů zde bývá město Kesong, které bylo kdysi hlavním městem korejské feudální říše Korjo, podle níž posléze vznikl název Korea.

Zpravodajský server specializující se na Severní Koreu NK News napsal, že autobus se skupinou čínských turistů směřoval z Kesongu do severokorejské metropole Pchjongjangu.

Reklama

Související témata:

Doporučované