Hlavní obsah

Vůdce KLDR znovu vyhrožuje jadernou válkou a posiluje moc. Do vedení země dosadil sestru

„Jaderné zbraně jsou mocným, odstrašujícím prostředkem,” hrozí vůdce KLDR. Takhle by podle představ totalitní země vypadal jaderný útok na USA.Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Kim Čong-un dosazuje do mocného politbyra svou sestru Kim Jo-čong, ta v úřadu nahradí jejich tetu.

Článek

Podle agentury Reuters vůdce rozhodl o funkci své sestry v sobotu, když ústřední výbor vládnoucí Korejské strany práce zvolil Kim Jo-čong kandidátkou svého všemocného politického byra.

Povýšení Kim Jo-čong podle pozorovatelů naznačuje, že Kimova sestra v nejvyšším vedení země nahradí Kimovu tetu Kim Kjong-hi. Ta se v minulosti podílela na přijímání nejdůležitějších rozhodnutí, než nový nastupující diktátor před třemi roky nechal popravit jejího muže Čang Song-tcheka.

Teta a strýc pomáhali mladému Kim Čong-unovi při upevňování moci po smrti jeho otce Kim Čong-ila koncem roku 2011. Podle analytiků právě oni dva v té době ve skutečnosti Severní Koreji vládli. Kim Kjong-hi, která byla sestrou Kim Čong-ila, po smrti svého muže zemi opustila.

„Ukazuje se, že vliv Kim Jo-čong bude ještě větší, než se původně předpokládalo, a že jde o další upevňování moci Kimovy rodiny," komentoval nejnovější vývoj ve špičkách KLDR Michael Madden, expert americké Univerzity Johnse Hopkinse na Severní Koreu.

Došlo i na Trumpa

Kim Čong-un v projevu na zasedání ústředního výboru také nevynechal příležitost pokračovat ve slovní přestřelce s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Jak dnes informovala severokorejská státní média, mimo jiné řekl, že jaderné zbraně jsou „mocným odstrašujícím prostředkem”, který zaručuje svrchovanost Severní Koreje.

Podle Reuters to prohlásil krátce před nejnovější Trumpovou hrozbou na adresu KLDR. Šéf Bílého domu v sobotu na Twitteru napsal, že při jednání s Pchjongjangem „bude fungovat jen jedna věc”, se zjevnou narážkou na možné použití síly k vyřešení sporu kolem jaderných a raketových testů Severní Koreje.

Reklama

Doporučované