Hlavní obsah

Výbuch domu v Lenoře zavinil muž, který při něm zemřel, řekla policie

Foto: Policie ČR

Ilustrační fotografie.

Reklama

Při neštěstí v Lenoře bylo devět lidí zraněno. Exploze poškodila i dva vedle stojící obytné domy.

Článek

Kriminalisté uzavřeli loňský říjnový případ požáru a výbuchu v obytném domě v Lenoře na Prachaticku. Podle nich neštěstí úmyslně způsobil muž, který při události jako jediný zemřel. Kvůli tomu byl také případ odložen, protože trestné stíhání je nepřípustné, pokud viník zahynul.

Při neštěstí v Lenoře bylo devět lidí zraněno. Exploze poškodila i dva vedle stojící obytné domy. Kvůli tomu bylo na čas evakuováno 19 lidí. Dům, v němž muž explozi způsobil tím, že nechal unikat plyn z propanbutanových lahví, museli dělníci zdemolovat.

„Jen škoda na majetku byla vyčíslena bezmála na 20 milionů korun. Dopad, který jednání pachatele má na osudy obyvatel domu, se vyčíslit nedá,“ uvedl jihočeský policejní mluvčí Jiří Matzner.

Starosta Lenory Antonín Chrapan ČTK dnes řekl, že jeden muž je kvůli zraněním stále v nemocnici. „Jeho léčba bude ještě vyžadovat dlouhodobou péči a rehabilitaci. Na posledním zastupitelstvu jsme proto rozhodli, že část peněz ze sbírky pro postižené tímto neštěstím mu na další náklady spojené s léčbou a rehabilitací věnujeme,“ řekl starosta.

Dodal, že jejich spoluobčan tak dostane více než 120 000 korun, jež by mu mohly při uzdravování pomoci. Ve sbírkách, které pořádala Lenora, nadace Adra a Jihočeský kraj, lidé shromáždili více než čtyři miliony korun.

Motiv činu, který způsobil tragédii, není přesně známý. Podle místních ale viník už v minulosti vyhrožoval tím, že dům vyhodí do povětří. Policie proto případ od začátku vyšetřovala jako úmyslný trestný čin.

Reklama

Související témata:

Doporučované