Hlavní obsah

Miloš Zeman říká, jak se zbavil cukrovky. Záznam prezidentova projevu

Tisková konference Miloše Zemana a jeho paní k volbě prezidenta.

 

Reklama

Prezidentův tým v pondělí oficiálně předal 113 tisíc podpisů ke kandidatuře od občanů Ministerstvu vnitra.

Článek

Tým prezidenta Miloše Zemana odevzdává úřadům podpisy od občanů, kteří podpořili jeho kandidaturu v lednových volbách hlavy státu. „Chtěla bych poděkovat všem lidem, kteří nám pomohli. Sesbírali jsme přes 113 tisíc podpisů,” řekla prezidentova manželka Ivana.

Před prezidentem už stejný krok udělali další spolufavorité lednových voleb hlavy státu, někdejší šéf Akademie věd Drahoš (přes 140 tisíc podpisů) či hudebník Horáček (86 tisíc). Další Zemanovi soupeři museli využít podporu senátorů či poslanců, například lékař a aktivista Hilšer (43 tisíc).

Na poslední chvíli se do prezidentské volby přihlásil i bývalý premiér Mirek Topolánek, toho podpořila desítka senátorů.

Prezident Miloš Zeman je favoritem prvního kola voleb, pro druhé už ale exkluzivní průzkum pro Seznam Zprávy, který vypracovala agentura Median, dává stejné šance Zemanovi jako Drahošovi, dokonce mírně favorizuje bývalého šéfa Akademie věd. Za dalšího silného kandidáta průzkum označuje i Horáčka, s Topolánkem průzkum ještě nepracuje.

Miloš Zeman se také vyjádřil ke svému zdravotnímu stavu. „V sobotu jsem se po létech oficiálně zbavil cukrovky, lékaři mi oznámili, že moje hodnota naměřené glykémie je 5,8, a jak jistě víte, hodnota, od níž se mluví o cukrovce, je šest,” řekl prezident.

Kniha rozhovorů do kampaně

V době kampaně před prezidentskými volbami vyjde druhý díl sebraných rozhovorů současné hlavy státu Miloše Zemana. Kniha je podle zjištění ČTK inzerována i pomocí billboardů.

Zeman uvedl, že za své znovuzvolení nepovede kampaň. Podle Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí, který dohlíží na dodržování pravidel pro volební kampaně, záleží na způsobu nakládání s knihou, zda je považována za součást kampaně, nebo ne.

Knihu s názvem Dokážeme si vládnout sami vydává nakladatelství Olympia, podle internetového obchodu s knihami bux.cz by měla vyjít tento pátek. Je doplněna o komentáře prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka a snímky hradní fotografky Hany Brožkové.

Reklama

Doporučované