Hlavní obsah

Seznam jmen na odstřel. Sobotka jede Zemana přesvědčit o výměně ministrů

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Co jména vyhozených ministrů řeknou o budoucnosti ČSSD? A na kdy si Sobotka schovává odvážná slova? Dozvíte se v komentáři Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

V Lánech dnes pravděpodobně přiblíží definitivní podobu obměny vlády, kterou oznámil, premiér a lídr ČSSD Bohuslav Sobotka. Své záměry jede odpoledne probrat s prezidentem Milošem Zemanem, který má také své zájmy a přirozeně bude chtít do operace hodně mluvit.

Článek

Sobotka do Lán nejede s uzavřeným seznamem, koho chce z vlády vyhodit. Podle zdrojů z premiérova okolí se rozhodne až na poslední chvíli. Zároveň se nechce se Zemanem dostat do konfliktní situace, kdy by mu například odmítal přijmout demisi některých jmen.

Nejohroženější je podle zpráv ze zákulisí ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček, který během tří let nezvládl vyřešit hlavní problém resortu – nedostatek lékařů a sester. Navíc za sebou v ČSSD nemá politickou sílu a z minulosti podezření, zda bylo vše v pořádku se zakázkami v nemocnici, které šéfoval. V pondělí byl Němeček ze všech ministrů nejsmířenější. „Důležitý je osud ČSSD, ne můj,“ odpověděl na otázku, zda je připraven skončit.

Sobotkův poměrně neobvyklý postup - ze Švédska oznámit plánovaný vyhazov a pak nechávat své lidi týden v nevědomosti - způsobil mezi sociálnědemokratickými ministry nervozitu. Z pondělní vlády, kde se s premiérem viděli od výbušné zprávy poprvé, proto odjížděli nesví.

„Členové a členky vlády musí něco vydržet a být odolní. Premiér má právo vybrat si, koho chce,“ komentovala ministryně práce Michaela Marksová.

Zdroje ze Strakovy akademie se různí – podle jedněch skončí Marksová s Dienstbierem, coby představitelé modernějšího směřování strany, druzí naznačují, že se odporoučí představitelé tradičních resortů Jan Mládek a Svatopluk Němeček. Znovu se tak vrací tradiční a nekonečný konflikt uvnitř sociální demokracie mezi konzervativci a představiteli moderní levice.

Ze čtveřice ohrožených je paradoxně nejvíc v bezpečí ministr průmysl Mládek, který byl ještě nedávno na odstřel a premiér mu už téměř rok vyčítal malou aktivitu a zaměření na těžký průmysl místo podpory moderních technologií.

Když Mládek po prohraných senátních volbách přinesl rezignaci, stačilo ho jen vyměnit za tajemníka pro evropské záležitosti Tomáše Prouzu, jenže Sobotka to neudělal. Tím promarnil vhodnou příležitost a Mládek je navíc oblíbencem prezidenta Zemana.

Obavy o své místo nemají jen ministři, ale také jejich náměstci. A personální změny Sobotka slibuje i v Lidovém domě a ve svém týmu poradců, který vede expremiér Vladimír Špidla a hlavní slovo v něm má analytik Oto Novotný, oba zastánci proměny sociální demokracie ve stranu pro velkoměstské liberály.

Reklama

Doporučované