Hlavní obsah

Vypněte Temelín. Do konce roku by nám prý měla vystačit energie z biomasy

Třebíčská teplárna vypouští z komína jen čistou vodní páru. Spaluje biomasu.Video: Petr Švihel

 

Reklama

Sdružení zabývající se biomasou vyhlásila 15. listopadu Dnem bioenergetiky.

Článek

Energie vyrobená z biomasy by prý Česku sama o sobě vystačila na 46 dní. Právě tolik zbývalo od 15. listopadu do konce roku.

Energetická spotřeba republiky za zmíněných 46 dní podle Komory obnovitelných zdrojů energie a Českého sdružení pro biomasu představuje letos očekávaný třináctiprocentní podíl biomasy na energetické produkci.

„Chceme připomenout, jaký už má bioenergie podíl v České republice,“ říká za komoru Martin Mikeska. „Líbilo by se nám, kdyby se Den bioenergetiky posouval v budoucnosti blíže k měsíci říjnu. Potenciál tady je.“ 

Z biomasy a bioplynu se aktuálně vyrábí asi 120 petajoulů (PJ) energie, především tepla.

Podle expertů je v České republice příležitost pro další růst čisté energie. Stát by ale podle nich měl přestat v kotlíkových dotacích podporovat takzvané kombinované kotle, protože lidé v nich pálí uhlí. A naopak by měl motivovat domácnosti k čistému vytápění tak, že sníží DPH na palivové dřevo, pelety a brikety.

Rozhovor s Adamem Moravcem z Českého sdružení pro biomasu.

„Výměna uhelného kotle za uhelný je jako výměna krabičky cigaret za krabičku cigaret. Kraje by proto měly zarazit vyplácení dotací na ty kotle, ve kterých jde spalovat i uhlí a zaměřit se na opravdu čisté a přitom komfortní vytápění,“ říká k tomu Adam Moravec z Českého sdružení pro biomasu.

Energie z biomasy má mnoho podob: od palivového dřeva, kterým topí čtvrtina českých domácností přes dřevní peletky až po elektřinu, kterou vyrábí bioplynové stanice z odpadů.

Reklama

Související témata:

Doporučované