Hlavní obsah

Výrobci kyslíku pětkrát navýšili výrobu, kvůli covidu je spotřeba enormní

Kyslíková terapie pomáhá při léčbě covidu-19. Nemocnice mají nyní kyslíku obrovskou spotřebu.

Reklama

Kapacity firem, které nyní dodávají medicinální kyslík pro léčbu pacientů s covidem-19, se zvýšily až pětinásobně oproti době před pandemií. Skokové nárůsty v dodávkách pak začaly loni v září.

Článek

Když nemohou popadnout dech, pomáhá kyslík. Covidoví pacienti při terapii vdechují kyslík ve vyšší koncentraci, než je ve vzduchu. Při zrychlení krevního oběhu se pak víc kyslíku dostává také do tkání.

Firmy, které kyslík pro léčbu dodávají, jedou naplno už od loňska. „Za cenu mimořádného nasazení našich zaměstnanců tuto situaci zatím zvládáme a všechny požadavky v této oblasti dokážeme aktuálně pokrýt, řekla pro SZ Byznys Dana Köpplová, manažerka komunikace Messer Technogas.

„Situaci máme kapacitně pod kontrolou a činíme veškerá opatření k tomu, abychom se i nadále zdárně vypořádali s výzvami, které před nás pandemie klade. To znamená, že plníme všechny dodávky jak pro nemocnice, tak pro průmysl,“ potvrzuje Iordanis Paraskevopulos ze společnosti SIAD Czech.

Obě firmy patří mezi ty, na které se vztahuje pondělní krizové opatření vlády. Kabinet rozhodl, že kyslík má od nich přednostně mířit do nemocnic a k záchranným službám.

Podle oslovených firem je Česko ve výrobě a dodávkách medicínského kyslíku pravděpodobně i teď zcela soběstačné.

Ministři zdravotnictví a průmyslu mají s firmami dojednat podmínky dodávek, včetně množství, termínů a způsobu dodání, píše se v pondělním usnesení vlády s číslem 312.

Krizové opatření vlády

Vláda 22. 3. nařídila výrobcům a dodavatelům kyslíku přednostní dodávky pro zdravotnictví.

Krizové opatření se týká čtyř firem: Linde Gas, Messer Technogas, Siad Czech a Air Products.

Skokové nárůsty spotřeby hlásí především nemocnice, ale také záchranná služba.

Od výrobců však zaznívá, že jejich výroba vysoké odběry ze zdravotnictví zvládá. Například společnost Linde Gas rozšiřuje výrobu medicinálního kyslíku.

„Pro řešení této naléhavé situace jsme požádali Státní ústav pro kontrolu léčiv o schválení výrobní kapacity našeho závodu na zkapalněné plyny ve Vřesové u Sokolova a ten nám vyhověl,“ řekl generální ředitel Linde Gas Petr Partsch.

„Na českém trhu tvoří medicínský kyslík malé procento našeho podnikání, takže nařízení pro dodávky do nemocnic se na naší výrobě výrazně neprojeví. Během pandemie covidu-19 udržujeme naše závody v chodu a zabezpečujeme bezproblémové dodávky všem zákazníkům v desítkách průmyslových odvětví,“ doplnil za dalšího výrobce Air Products Vratislav Kopačka.

Některé z firem ale opakovaně apelují na stát, aby pracovníky provozů, které se podílejí na výrobě medicinálního kyslíku, přednostně naočkoval.

„Považujeme je za pracovníky kritické infrastruktury a v případě vyššího výskytu onemocnění v jejich řadách mohou být dodávky medicinálního kyslíku ohroženy,“ vysvětluje Dana Köpplová za Messer Technogas.

„Na souhlasné stanovisko dosud čekáme,“ potvrzuje Petr Partsch za Linde Gas.

Reklama

Doporučované