Hlavní obsah

Výročí justiční vraždy: V metru a ulicích zazní nahrávky z procesu s Horákovou

„Je to teprve 70 let, kdy komunisté po lživém procesu popravili nevinnou ženu, a tenhle strašlivý́ zločin dodnes bagatelizují,“ říká Michal Gregorini z neziskové organizace Dekomunizace.

Reklama

V souvislosti s výročím 70 let od vykonstruovaného procesu a popravy doktorky Milady Horákové bude pražské metro v pátek vysílat její projev. Slova Horákové budou znít také z elektronických sirén a obecního rozhlasu.

Článek

Milada Horáková byla popravena za smyšlené spiknutí a velezradu 27. června v 5:35 hodin ráno. Jako připomínka této události bude v pátek, tedy den před výročím, několikrát odvysílána zvuková koláž autentických nahrávek ze soudního procesu s Miladou Horákovou prostřednictvím elektronických sirén a přes hlášení v metru.

„Milada Horáková byla zavražděna komunisty na základě vykonstruovaného politického procesu. Nepomohly ani žádosti o milost od takových osobností, jako byl například Albert Einstein,“ uvedl primátor Prahy Zdeněk Hřib. „Při popravě krutě trpěla. Podle zjištění historiků umírala dlouhou čtvrt hodinu na šibenici. Tento zločin měl přitom jediný důvod: Doktorka Milada Horáková nebyla lhostejná k bezpráví a měla odvahu mu čelit. Je naší povinností její příběh připomínat a bránit ho před těmi, pro které je i dnes pravda nepohodlná.“

Snímky ze soukromého archivu Milady Horákové:

+8

Podle Hřibova náměstka Adama Scheinherra je „cestování městskou hromadnou dopravou je pro mnohé z nás každodenní samozřejmostí. Důležité milníky naší historie by ale samozřejmostí být neměly. Proto jsem rád, že cestujícím můžeme takovéto významné události připomínat – podobně jako loni při 20. výročí vstupu ČR do NATO, kdy jsme s primátorem Zdeňkem Hřibem připravili do metra speciální hlášení.“

Třídu Milady Horákové ozdobí její portréty

Jedna z hlavních tříd Prahy 7 se jmenuje po Miladě Horákové. „Na výročí jejího zavraždění celou ulici vyzdobíme jejími portréty,“ podotkla radní Hana Třeštíková.

Na desítkách významných budov v Praze budou podle ní po dobu jednoho až dvou týdnů vyvěšeny velkoplošné vizuály s portrétem Milady Horákové a titulkem „Zavražděna komunisty“. Tyto bannery jako připomínka výročí budou vidět na Právnické fakultě Univerzity Karlovy, kde Milada Horáková studovala, a také například na budovách Národního muzea, Karolina, FAMU, Rudolfina či Veletržního paláce.

„Milada Horáková vždy stála na straně spravedlnosti a demokratických hodnot a stala se symbolem odporu proti totalitním režimům. Jsem proto rád, že si ji připomeneme i tímto způsobem ve veřejném prostoru. Museum Kampa ve spolupráci s historikem Petrem Blažkem zahajuje tuto sobotu venkovní výstavu v parku Kampa, která bude věnována osudu této statečné ženy a bojovnice za lidská práva,“ řekl předseda klubu Spojené síly pro Prahu Jiří Pospíšil.

Fotografie z procesu s Miladou Horákovou:

+11

Občanská iniciativa s názvem Milada 70: Zavražděna komunisty zveřejnila svou „Výzvu spoluobčanům, institucím a samosprávám k uctění památky doktorky Milady Horákové“. K aktivitě se může připojit každý občan, instituce, škola či radnice v celé zemi a ve dnech před 27. červnem vyvěsit černý prapor na znamení uctění památky Horákové i jako připomínku 70 let od justiční vraždy. Pro všechny, kdo se připojí k výzvě, budou k dispozici vizuální podklady, plakáty a audiokoláže určené k dalšímu šíření.

„Kromě samotné výzvy budeme v pátek 26. června, tedy den před samotným výročím, prostřednictvím obecního rozhlasu několikrát denně vysílat audiokoláž, která vznikla z autentických nahrávek soudního procesu a z dopisů, které Horáková napsala ve vězení před popravou své rodině,“ upřesňuje Marek Vocel ze společnosti MVP events.

„Je to teprve 70 let, kdy komunisté po lživém procesu popravili nevinnou ženu, a tenhle strašlivý́ zločin dodnes bagatelizují. Z dnešního pohledu se to zdá neuvěřitelné a jako by z jiného světa, ale tato skutečnost nesmí být nikdy zapomenuta, aby se nemohla opakovat,“ uzavřel Michal Gregorini z neziskové organizace Dekomunizace.

Nahrávka by měla být odvysílána celkem třikrát za den v následujících časech: 10:35, 12:35, 14:35.

Reklama

Doporučované