Hlavní obsah

Výročí konce druhé světové letos připomene slavnostní ceremoniál na Vítkově

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Výročí konce druhé světové války příští týden připomene tradiční ceremoniál na pražském Vítkově. Kvůli pandemii se ale bude konat za přísných opatření, uzavřen například bude pro veřejnost.

Článek

Loni se ceremoniál na Vítkově neuskutečnil a politici jen přijeli k památníku položit věnce. Představitelé státu si také 5. května připomenou výročí Pražského povstání a bojů o budovu Československého rozhlasu.

Slavnostního připomenutí 76 let od konce druhé světové války by se měli zúčastnit například prezident Miloš Zeman, předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) a náčelník generálního štábu Aleš Opata. Uctít památku padlých přijdou i zástupci Československé obce legionářské nebo Sokola. S účastí nepočítá premiér Andrej Babiš (ANO), který se zúčastní jednání Evropské unie v Portugalsku.

Oproti loňskému roku budou na nádvoří památníku přítomny i čestné jednotky a vojenská hudba. Nebyli ale pozváni čestní hosté včetně válečných veteránů, jak tomu bylo zvykem v letech před pandemií. Ceremoniál také podle Jany Zechmeisterové z tiskového oddělení ministerstva obrany, nebude určen pro veřejnost.

O tři dny dříve si Česko připomene výročí květnového povstání. Podle mluvčího Českého rozhlasu Jiřího Hošny se tradiční vzpomínkové setkání před budovou rozhlasu kvůli protikoronavirovým opatřením neuskuteční, politici ale mohou na místo přijet individuálně položit věnec. Účast potvrdil Vystrčil nebo zástupci Pražského hradu, přijít by měl podle mluvčí Sněmovny i předseda dolní komory Radek Vondráček (ANO). Za Český rozhlas památku padlých uctí jeho generální ředitel René Zavoral. Rozhlas zároveň ve středu zařadí speciální vysílání k povstání.

Ve středu se také uskuteční u základní školy Na Smetance slavnostní odhalení pamětní desky dvěma britským vojákům, kteří se zapojili do Pražského povstání a pomohli mimo jiné v této škole vyjednat kapitulaci německého oddílu, který představoval nebezpečí pro povstalce u budovy rozhlasu.

Den, kdy nacistické Německo 8. května 1945 podepsalo kapitulaci, slaví Česko společně s většinou evropských států jako státní svátek. Výročí povstání 5. května je stanoveno jako významný den. Druhé světové války se zúčastnila většina států světa. S více než 60 miliony obětí se stala dosud největším a nejvíce zničujícím válečným střetnutím v dějinách. Češi bojovali proti nacistům ve válce na západní i východní frontě.

Reklama

Doporučované