Hlavní obsah

Vyšetřování kamčatské katastrofy pokračuje, příčiny zůstávají záhadou

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Znečištění způsobené únikem velkého množství toxických látek, podezřelé „chování řas“ či seismické jevy. Takhle zní hlavní verze vysvětlení ruských regionálních úřadů o možných příčinách ekologické katastrofy na Kamčatce.

Článek

Na konci září místní surfaři upozornili na změnu barvy vody v Tichém oceánu na pláži Chalaktyrskyj na Kamčatce. Stěžovali si také na zdravotní potíže, zejména chemické popáleniny očí, které vedly ke zhoršení zraku. Na sociálních sítích se objevily fotografie oceánského pobřeží posetého tisíci mrtvých mořských živočichů, což přilákalo pozornost místních úřadů. Nyní vědci a policie zkoumají možné příčiny a faktory, jež mohly vést ke katastrofě. Situace je pod zvláštní kontrolou Generální prokuratury Ruské federace, federálního úřadu Roskomnadzoru a ruské pobočky Greenpeace. Ty již několik dnů dumají, co mohlo vést k tak obrovskému znečistění oceánu. Na možných příčinách incidentu se však nemohou shodnout. Dříve ve vodě zjistily zvýšenou hladinu ropných produktů a fenolu.

Fenol

Fenol, nazývaný také kyselina karbolová, leptá pokožku a v případě požití poškozuje játra, ledviny a nervový systém. Je snadno rozpustný ve vodě a patří k těkavým látkám.

Generální prokuratura oznámila, že byly odebrány vzorky vody i písku, v nichž podle prvních výsledků byla odhalena látka podobná průmyslovému oleji. Ruským novinářům to dnes řekla zástupkyně vyšetřovacího výboru Světlana Petrenková. „Vědci a vyšetřovatelé i nadále zkoumají všechny možné zdroje znečištění vody, a to včetně území vojenských základen sousedících s Avačinskou zátokou a pobřežním pásmem pláže Chalaktyrskyj“, poznamenala Petrenková.

Kriminalisté podle agentury Interfax zahájili několik trestních řízení, zatímco ruské regionální úřady prozkoumávají tři možné důvody incidentu.

Dříve ministr ekologie Dmitrij Kobylkin zdůrazňoval, že znečištění, ke kterému došlo na Kamčatce, nemá technogenní povahu. Podle jeho názoru „existuje i druhá verze - přirozená“, a tak na vině může být i cyklon. Ten totiž na Kamčatku udeřil mezi 28. a 29 zářím, kdy nad mořem v Avačském zálivu byl naměřen východní vítr o rychlosti až 25 metrů za vteřinu. „Akademie věd říká, že během této doby, během bouří, se mohou vyskytovat jakékoliv jevy spojené se zvýšením toxicity,“ reagoval ministr.

Tuto verzi nevylučuje i viceprezident Ruské akademie věd Andrej Adrianov, který poznamenal, že v oblasti Kamčatky je nejvyšší úroveň toxinů produkovaných řasami. Tyto látky mají neuroparalytický účinek na teplokrevná zvířata. Podle jeho slov při zvýšeném množství mikrořas prudce klesá množství kyslíku ve vodě.

Gubernátor Kamčatského kraje Vladimir Solodov se domnívá, že nejpravděpodobnější příčinou katastrofy je únik nějakých toxických látek.

Mrtví živočichové, desítky nemocných lidí

95 % mrtvých živočichů. O takových číslech informují úřady Kamčatského kraje. Mezí „obětí“ kamčatské katastrofy však nepatří jenom tisíce mořských obyvatelů, ale také ti, kteří je rádi pozorují a užívají si oceánských vln - surfaři. Milovnici tohoto vodního sportu tráví na pobřežích Tichého oceánu v Kamčatské oblasti až několik měsíců. Surfaři pracující v jedné ze surfařských škol na pláži Chalaktyrskyj na Kamčatce uvedli, že nejméně 60 lidí z jejich tábora bylo zraněno v důsledku znečištění vody - měli popáleniny rohovky, nevolnost, pociťovali slabost a měli horečku.

„Od 2. října jsme do vody nevstoupili. Lidé se teď nekoupají, nejsou zde žádné lekce, všechno bylo zrušeno, je to nebezpečné. Letos s největší pravděpodobností končíme sezonu. Jsou tady jen tři tábory, dva z nich okamžitě odešly, “ říká surfařka Elena.

Greenpeace se bouří

Ruská pobočka Greenpeace označila tuto událost za ekologickou katastrofu. „Skutečnost, že se mrtvá zvířata nacházejí podél celého pobřeží, potvrzuje vážnost situace,“ konstatovala Greenpeace. Organizace také poukázala na to, že ke znečištění mohlo dojít už před týdny.

Specialisté předali na zkoumání k odborné expertíze ježky a hvězdy mrtvých mořských koní nalezené v zátokách Bolšaja Lagernaja a Šljupočnaja.

Doktor biologických věd, zaměstnanec Tichomořského oceánologického institutu Vladimir Rakov je přesvědčen, že vyšetřování tkání mrtvých živočichů je důležitější než kontrola vzorků vody: voda v oceánu se podle jeho názoru rychle obnovuje, ale látky, které je zabily, mohou zůstat ve tkáních zvířat.

Reklama

Doporučované