Hlavní obsah

Vyšetřování kauzy Čapí hnízdo je téměř u konce, přišel poslední dokument

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Případ dotačního podvodu, v němž jako obviněný figuruje premiér Andrej Babiš, je téměř hotový.

Reklama

Ze Slovenska dorazil do Česka poslední dokument, který má pomoci uzavřít šetření případu Čapí hnízdo.

Článek

Za tři týdny vyprší detektivovi Pavlu Nevtípilovi zatím poslední odložený termín, do něhož by měl uzavřít vyšetřování kauzy Čapí hnízdo. V ní, jak známo, jsou stíháni premiér Andrej Babiš (ANO) a bývalá manažerka Agrofertu a také zmíněné středočeské farmy Jana Mayerová.

Případ v tuto chvíli dospěl do závěrečné fáze. Jak zjistily Seznam Zprávy, vyšetřovatel Nevtípil minulý týden dostal poslední část právní pomoci, kterou si vyžádal ze Slovenska. Jde o dokument, který mu má pomoci, aby dokončil takzvanou analýzu vztahů.

Měla by zjistit, zda v únoru 2008, kdy byla kvůli Čapímu hnízdu podána žádost o dotaci ve výši 50 milionů korun, byl ve skupině Agrofert nějaký jiný podnik, který takzvaně působil na stejném trhu jako právě rekreační a kongresový komplex u Olbramovic.

Právě zpracování této analýzy požadoval šéf žalobců Pavel Zeman, když předloni v prosinci zrušil v případě Babiše a Mayerové rozhodnutí státního zástupce, který jejich obvinění původně zastavil. Jde zároveň o poslední úkol od nejvyššího žalobce, který v kauze vyšetřovatelé ještě nedokončili.

Městské státní zastupitelství, které případ dozoruje, uvedlo, že je nutné, aby policista Nevtípil nyní právní pomoc ze Slovenska zanalyzoval.

„I po obdržení odpovědi na právní pomoc je nutné získané informace vyhodnotit a posoudit, zda není namístě zajistit další navazující důkazy či provést navazující úkony přípravného řízení,“ uvedl mluvčí pražských žalobců Aleš Cimbala.

Pavel Nevtípil má čas na ukončení šetření do poloviny května. Pokud se i tato lhůta prodlouží – jako už několikrát před tím – nejspíše už to bude jen o několik málo týdnů.

Lhůta pro vyšetřování se po zásahu Zemana prodlužovala již čtyřikrát. Nejdříve byla do srpna 2020, poté byla prodloužena téměř do konce loňského roku, následně do února roku 2021 a nyní má skončit ve zmíněné polovině května.

Advokát Josef Bartončík, který zastupuje obviněnou Janu Mayerovou, očekává, že vyšetřovatel brzy předá spis dozorujícímu žalobci Jaroslavu Šarochovi. Zatím však podle Bartončíka detektiv nedal pokyn k tomu, aby si mohli spis prostudovat. Což by bylo znamení, že se vyšetřování skutečně chýlí k závěru.

„Není možné odhadnout, zda vyšetřování v dané lhůtě skončí,“ podotkl mluvčí městského státního zastupitelství Aleš Cimbala. Navíc – když předá policista Nevtípil spis žalobci Šarochovi – i ten ho bude nějakou dobu analyzovat, než rozhodne o tom, zda obvinění znovu zastaví, nebo ne.

Z už zmíněných pokynů šéfa žalobců Zemana přitom například vyplývá, že při posuzování, zda firmy působily ve stejném oboru, se není třeba omezovat jen na střední Čechy, kde Čapí hnízdo stojí, ale na celý stát, a potažmo i zahraniční země, v nichž Agrofert podniká.

Tato zjištění, na kterých vyšetřovatelé pracují, jsou důležitá. Mají tím dospět k závěru a zodpovědět na otázku, zda přidělení dotace ve výši necelých padesáti milionů korun bylo oprávněné.

Některé informace v této souvislosti už dříve Seznam Zprávy přinesly. Třeba loni v září získala redakce kopii dokumentu ze slovenského katastru, který prokazuje, že jedna z dceřiných firem Agrofertu v době podání žádosti o dotaci vlastnila třeba budovu penzionu Adika.

V současnosti penzion spadá do skupiny SynBiol, která zahrnuje původní Babišovy podnikatelské aktivity vyčleněné před lety z Agrofertu. Dříve ale penzion náležel právě pod Agrofert.

Reklama

Doporučované