Hlavní obsah

Vyšetřovatelé útoku na Dúmu chtějí exhumovat oběti kvůli vzorkům

Video: Jan Marek, Reuters

 

Reklama

Inspektoři Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) pověření vyšetřením útoku na syrskou Dúmu budou exhumovat některé oběti. V rozhovoru s Financial Times to ve čtvrtek řekl ředitel OPCW Ahmet Üzümcü. Město Dúmá bylo podle syrské opozice a některých západních zemí 7. dubna zasaženo chemikáliemi. Zemřelo 40 lidí, a USA, Británie a Francie provedly 14. dubna odvetný útok na několik syrských chemických objektů.

Článek

Experti OPCW se na místo dostali až 21. dubna a od té doby prověřili podle Üzümcüa přibližně 100 vzorků z místa útoku. "Teď prověří možnost exhumace a odebrání biologických vzorků," řekl šéf OPCW Ahmet Üzümcü.

Dodal, že odborníci jeho organizace byli v minulosti v jiných kauzách při pitvách, ale nyní to pro ně bude poprvé, co budou exhumovat. Zpráva o vyšetřování podle Üzümcüa bude k dispozici za měsíc.

Mluvčí OPCW řekl, že se prověřují všechny možnosti pro získání důkazů, a že je "předčasné spekulovat o tom, kdy bude připravena zpráva určená členským zemím OPCW".

Sýrie a její spojenec Rusko popírají použití chemických látek v Dúmě. Rusko vedlo vlastní šetření a některé západní státy Moskvu obvinily, že se snaží klást vyšetření OPCW překážky. Ruská delegace 26. dubna přivedla do sídla OPCW v Haagu několik Syřanů, kteří měli podat důkazy o tom, že v Dúmě nemohly být použity chemické zbraně.

Británie, Francie a USA na protest toto jednání OPCW bojkotovaly a obvinily Rusko, že z organizace činí divadlo. Syrští svědci tvrdili, že při útoku nebyly cítit chemikálie, a že dušení lidí způsobil prach z exploze.

Reklama

Doporučované