Hlavní obsah

Vyškovský zoopark chystá expozici, kde budou psi dingo

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Do vyškovského zooparku se zhruba po dvaceti letech vrátili psi dingo, zatím jsou ale v zázemí. Zoopark pro ně chystá novou expozici za 5,4 milionu korun. V tiskové zprávě to uvedl mluvčí vyškovské radnice Michal Kočí.

Článek

Do zooparku už dorazili dva samci psů dingo z Francie, doplnila je skupina z Polska - samice a další dva samci. Expozici pro ně ale zoo teprve chystá. „Psi dingo mají rádi větší volnost. Zhruba před 20 lety zahrada psy dingo chovala, z dnešního pohledu v malých klecích. Nyní počítáme s velkým prostorem nevyužívaného pozemku pod expozicí Austrálie, která vznikala v letech 2016 a 2017. Pod ní směrem k sídlišti Palánek jsme další využití plánovali, půjde o plnohodnotné celoroční zázemí,“ uvedla ředitelka zooparku Dagmar Nepeřená.

Výběh bude mít tři pevné stěny z bednění, upravené probarveným tvarovaných betonem. Zadní vyšší stěna výběhu bude zároveň tvořit odstínění okolních domů. Také zázemí vznikne z litého betonu, kromě dvou oddělených pelechů se počítá se skladovacím zázemím pro ošetřovatele. Větrání a osvětlení budou zajišťovat stropní okna. Expozici dělníci ohradí zděným plotem s vloženými skleněnými okny.

„Práce jsou tedy rozdělené na dvě etapy. Stavba začne na podzim, aby v ní zvířata mohla už bydlet. Dokončovací práce na dekoracích a umělých betonech plánujeme na jaro, protože to se na zimu už dělat nedá. Vyroste tak další velmi atraktivní lákadlo pro návštěvníky zahrady,“ uvedl místostarosta Vyškova Josef Kachlík (Volba pro město).

Zoopark se specializuje na původní druhy domácích a hospodářských zvířat, návštěvníci v něm však najdou i ta, která patří k ohroženým druhům. Domovem je pro asi 750 zvířat. Na malé ploše byl otevřen ještě jako Koutek živé přírody v srpnu 1965. V osmdesátých letech se stal zimovištěm cirkusových zvířat, na zoo byl koutek přebudován v roce 1991. V roce 2006 se propojil s dinoparkem, který prezentuje asi 50 částečně pohyblivých soch prehistorických ještěrů. Obě zařízení loni navštívilo zhruba 201.000 lidí, meziročně asi o 7500 více.

Reklama

Doporučované