Hlavní obsah

Návrat ryb do moravských řek. Do Dyje vypustili 2 000 jeseterů malých

Foto: Povodí Moravy

Cílem projektu je po šesti letech vytvořit reprodukce schopné hejno zhruba dvou tisícovek jedinců.

Reklama

Státní podnik Povodí Moravy vysadil v červenci do řeky Dyje dalších 2 000 jeseterů malých, pokračuje tak ve snaze navrátit rybu do moravských řek. Celkem během pěti let vypustí vodohospodáři do řek 25 000 jeseteřích jedinců.

Článek

„Pokračujeme tak ve snaze navrátit jesetera malého do moravských řek,“ potvrdil mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař. Pro posouzení úspěšnosti projektu jsou ryby sledovány na dálku.

Od roku 2017 vysazuje Povodí Moravy každoročně pět tisíc mladých jeseterů do české části řeky Moravy a Dyje. Do řeky putují mláďata jesetera malého, která se vylíhla a odrůstala ve speciální kontejnerové líhni na Dunaji ve Vídni. „Tato zvláštní starobylá ryba s protáhlým tělem dosahuje pohlavní dospělosti již okolo čtvrtého roku života, což je velmi dobrý předpoklad k tomu, abychom již v době trvání projektu docílili založení populace dospělých jedinců, která se dokáže sama reprodukovat,“ říká generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Dva tisíce jeseterů malých bylo vysazeno do Dyje nedaleko zámečku Pohansko na Břeclavsku. Do návratu chráněného druhu Povodí Moravy investuje celkem 18 000 eur.

Cílem projektu je po šesti letech vytvořit reprodukce schopné hejno zhruba dvou tisícovek jedinců. O výskytu jeseterů se Povodí Moravy dozvídá z hlášení úlovků jeseterů, která povinně zasílají rybáři. Podobně je povinné ulovené jesetery vypustit zpátky do řeky. „Výskyt jeseterů se ale sleduje výrazně vědečtější metodou. Jako základní metoda byla zvolena hydroakustická telemetrie, tato metoda umožňuje sledování ryb na dálku a je vhodná zejména pro větší řeky. Doposud bylo vypuštěno 29 označených ryb. Celkem je plánováno vypustit 45 ryb s hydroakustickými značkami. Pro sledování těchto ryb bylo letos nainstalováno 6 stálých přijímačů podél Dunaje na úseku z Vídně po vodní dílo Gabčíkovo,“ říká Gargulák. Hydroakustické značky budou mít různé velikosti, 15 z nich bude mít životnost půl roku a 30 více než rok.

Na vysvětlenou: telemetrie slouží obecně ke sledování zvířat žijících v přírodě, v minulosti se v Česku používala například u rysů. V praxi je to tak, že se na tělo zvířete, v tomto případě jeseterů, umístí přístroj, vysílačka, díky níž je možné sledovat jejich výskyt, pohyb, ale i to, zda se sdružují v hejnu, a získávat i další potřebné údaje.

Reklama

Doporučované