Hlavní obsah

Vysočina dá na akvizice svým muzeím a galeriím přes milion korun

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Kraj Vysočina přispěje svým muzeím a galeriím na nákup nových sbírkových předmětů. Na mimořádnou akviziční činnost kraj uvolní přes milion korun.

Článek

Kraj podpoří nákup uměleckých děl, preparátů a trofejí nebo nový motocykl pro hrad Kámen na Pelhřimovsku, kde Muzeum Vysočiny Pelhřimov provozuje muzeum motocyklů.

Do jeho sbírek by měla podle ředitele muzea Ondřeje Hájka přibýt Jawa Bizon 350. Stroj byl vyvíjen od 60. let minulého století, vyráběl se v letech 1970 až 1972. „Hlavní plán byl, že tyto motocykly budou vyvážené do zahraničí, tomu měla být také přizpůsobena jejich vizuální stránka, měly být vyráběné v metalickém laku, což by byla tehdy velká ‚bomba‘, bohužel k tomu nedošlo, protože se zjistilo, že náklady by byly příliš vysoké,“ řekl Hájek. Motocykl má navíc nestandardní konstrukci, která s sebou nese i problémy. Kvůli polokapotáži a prvkům, které byly hlavně dekorační, byl špatně dostupný karburátor a další části. Stroje byly často amatérsky upravované, proto je jejich původní stav vzácností. Podle Hájka model nevlastní ani Národní technické muzeum, ze kterého část exponátů na hradě Kámen pochází.

Jawa Bizon 350 bude na hradě vystavená zřejmě už v létě. Cenu stroje nechtěl ředitel Hájek zatím uvést, vzhledem k tomu, že ještě nebyla podepsaná kupní smlouva. Ze stejného důvodu nebyl konkrétní ani Kraj Vysočina k nákupu dalších děl.

Jako muzeum motorek slouží hrad od roku 1974. Vzniklo díky mezinárodnímu motocyklovému závodu, který se na nedalekém Pacovském okruhu konal už v roce 1906.

Sbírkové fondy Kraje Vysočina spravuje Muzeum Vysočiny v Havlíčkově Brodě, Jihlavě, Pelhřimově a Třebíči, Galerie výtvarného umění v Havlíčkově Brodě, Horácká galerie v Novém Městě na Moravě a Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě. Na akviziční činnost kraj podle Janouška přispívá od roku 2016. V minulých letech se výše podpory pohybovala v rozmezí 1,2 až 1,9 milionu korun.

Reklama

Doporučované