Hlavní obsah

Vysoké teploty dnes nebudou, bouřky ohrožují Jeseníky a Beskydy

Foto: Profimedia.cz

Bouřky mají v Česku udeřit večer a v noci na neděli.

Reklama

První nebo druhý stupeň povodňové aktivity hrozí na Moravě kvůli vzestupu hladiny menších toků, varují meteorologové.

Článek

V Jeseníkách a Beskydech mohou dnes večer a v noci na neděli po bouřkách stoupnout hladiny menších toků. Ojediněle se podle meteorologů mohou rozvodnit až na druhý povodňový stupeň. Na Moravě a ve Slezsku může v úhrnu napršet až kolem 60 milimetrů, bouřky přinesou i kroupy a nárazy větru kolem 70 kilometrů za hodinu. Vyplývá to z aktualizované výstrahy, kterou dnes vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Zrušil také část varování před vysokými teplotami pro dnešní odpoledne.

V souvislosti s přechodem studené fronty očekávají meteorologové přeháňky a bouřky na většině území ČR, silné a velmi silné bouřky podle nich zasáhnou hlavně Moravu a Slezsko. „Vzhledem k výraznému nasycení povodí zejména v oblasti Jeseníků a Beskyd se mohou při vydatnějších srážkách vyskytnout prudké vzestupy hladin zejména menších toků, nelze vyloučit dosažení prvního stupně povodňové aktivity, ojediněle i druhého stupně povodňové aktivity,“ uvedl ČHMÚ.

Varování před rozvodněním toků platí pro Moravskoslezský a části Olomouckého, Zlínského a Pardubického kraje do nedělních 06:00. Velmi silné bouřky se mohou dnes odpoledne a večer objevit ve všech čtyřech moravských krajích, slaběji může bouřit na Vysočině, východě Čech a v části Jihočeského kraje.

Výstraha před vysokými teplotami, které mohou dnes odpoledne překračovat i 31 stupňů Celsia, aktuálně platí pro celý Moravskoslezský a Zlínský kraj, jižní Moravu bez okolí Boskovic a většinu Olomouckého kraje. Meteorologové tak upravili v pátek vydané varování, podle kterého vedra hrozila i v části Královéhradeckého a Pardubického kraje a Vysočiny.

Neděle by měla podle předpovědi přinést mírné ochlazení. Maximální teploty přes den by se neměly dostat nad 27 stupňů Celsia.

Reklama

Doporučované