Hlavní obsah

Výstava mapuje místa, kde působí a působila brněnská městská knihovna

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Na stovku adres zavede zájemce nová výstava, která připomíná stoleté výročí brněnské městské knihovny. Výstava mapuje místa, kde v minulosti sídlily jednotlivé pobočky.

Článek

Pracovníci Knihovny Jiřího Mahena ji po několika odkladech způsobených pandemií koronaviru instalovali na Pohořelci v centru Brna. Lidé si ji tam prohlédnou do 30. června. Knihovna založená 1. února 1921 je dnes největší městskou institucí svého druhu na Moravě. S oslavami se počítá po většinu letošního roku.

„Jen málokterá instituce se může chlubit tím, že na mapě města Brna zanechala tolik stop jako právě naše knihovna. Cítíme hrdost i odpovědnost, že jsme u toho, kdy se začíná psát další stovka její budoucnosti,“ uvedla ředitelka Libuše Nivnická.

Hlavní budovou knihovny je v současnosti Schrattenbachův palác v Kobližné ulici, pobočky ale má po celém města. V uplynulých desetiletích se půjčovny a čítárny mnohokrát stěhovaly.

Třeba v 50. letech pobočka knihovny působila v objektu bývalé mýtnice neboli akcízu u Jundrovského mostu. Dům už nestojí. Husovická pobočka bývala do roku 2011 v chátrajícím spolkovém domu Sibiř. Knihy si lidé v 50. a 60. letech půjčovali také na rohu Mathonovy a Zemědělské ulice v Černých Polích. Dnes je tam pizzerie.

Výstava nezapomíná ani na adresy spojené s působením prvního knihovníka Jiřího Mahena. „Můžete se tak vydat na místa, která jsou spojena s jeho životem či prací nebo v současnosti nesou jeho jméno a odkaz,“ uvedl jeden z autorů výstavy Ivo Marušák.

Reklama

Doporučované