Hlavní obsah

Výstava snímků Alžběty Jungrové ukáže život ve fakultní nemocnici

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Fotografie dokumentující život v jedné z největších fakultních nemocnic v Česku mohou ode dneška vidět lidé, kteří budou procházet Karlovým náměstím v Praze.

Článek

Známá česká reportérka Alžběta Jungrová zaznamenávala život na vybraných klinikách Všeobecné fakultní nemocnice dlouhodobě, do práce nakonec zasáhla i pandemie covidu-19 a s ní spojené extrémní vytížení zdravotnických zařízení. Volně přístupná výstava je instalovaná v parku naproti fakultní poliklinice do 31. srpna a koná se také u příležitosti 230. výročí VFN.

Dokumentovat život v nemocnici začala fotografka loni koncem dubna a pokračovala v něm několik měsíců. „Fotit ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze byl dlouhodobý a předem plánovaný projekt, a to i bez epidemie koronaviru. Ráda bych svými fotografiemi zachytila vše podstatné, co se děje za dveřmi v čekárnách a na jednotlivých odděleních. Medicína se velmi rychle vyvíjí a stejně jako před sto lety bylo ve zdravotnictví všechno jinak, tak za dalších sto let přijde určitě opět velký posun. Chci současnou situaci zdokumentovat,“ uvedla k projektu Alžběta Jungrová.

Dříve se specializovala na náročné reportážní a dokumentaristické projekty v rozvojovém světě. V minulosti fotografovala překupníky heroinu v pákistánském Chajbarském průsmyku, vrakoviště lodí v Bangladéši, útulek pro HIV pozitivní děti ve Vietnamu, železniční provoz v Kambodži nebo pouliční nepokoje v Pásmu Gazy. Opakovaně byla oceněna v soutěži české novinářské fotografie Czech Press Photo. Sama ale uvedla, že fotit bídu a utrpení bylo fyzicky a psychicky náročné a začala více fotit v Česku a věnovat se i volné tvorbě.

Reklama

Doporučované