Hlavní obsah

Vysvětlete mladým principy islámu, žádá biskup muslimské spoluobčany

Foto: Profimedia.cz

Před katedrálou Notre-Dame v Nice se stále scházejí lidé a přinášejí květiny a svíčky.

Reklama

Terorista z Nice nemá podle niceského imáma nic společného s muslimským náboženstvím. Zdejší biskup pak vyzývá k lepší péči o muslimskou mládež. Útoky totiž většinou páchají právě mladí.

Článek

Barbarský čin, při němž 21letý tuniský terorista zavraždil v jihofrancouzském Nice tři lidi, způsobil ve Francii šok. Zatímco politici plánují nová opaření proti muslimskému separatismu, náboženské komunity se naopak sbližují.

Náboženskou válku, kterou se snaží teroristé rozpoutat, odmítají představitelé všech komunit. Viceprezident Regionální rady muslimských bohoslužeb (CRCM-PACA) Otmane Aissaoui proto volá po jednotě a zároveň čtvrteční útok ostře odsuzuje. Biskup niceské dicecéze André Marceau pak vyzývá k odpuštění a mezináboženskému dialogu.

Diecézní delegát pro dialog otec Philippe Asso už obdržel nabídku od židovské komunity a od dvou vůdců muslimské mešity v centru města, čečenského imáma Ramzama Magamadova a Abdelkadera Sadouniho.

„Dnes jsem křesťan“

„Muslimové v Nice a celé Francii by neměli být srovnáváni s tímto imigrantským teroristou, který nemá nic společného s muslimským náboženstvím. Musíme ujistit naše spoluobčany, muslimy i křesťanské bratry a sestry, že s tím nemáme nic společného,“ vymezil se vůči terorismu Aissaoui s tím, že Prorok by nikdy nic takového nedovolil.

Foto: Profimedia.cz

Snímek z policejního zásahu proti tuniskému teroristovi.

„Zůstat jednotní je jediný způsob, jak porazit terorismus. Dnes vám proto říkám, že jsem křesťan,“ prohlásil Aissaoui, který už po teroristickém útoku na Anglické promenádě v roce 2016 vyzýval k tomu, aby francouzský národ držel při sobě a nevzdával se jednoty.

Jak dále řekl místnímu deníku Nice-Matin, bude i nadále bojovat proti záměně muslimské víry a terorismu. „My všichni, jako děti republiky, uděláme vše, co je třeba, abychom se vrátili ke svým kořenům a překonali tuto pohromu.“

Tragická oslava narozenin

Čtvrtek byl dnem zrození Proroka. „S ohledem na to, co se stalo, rušíme všechny plánované obřady a slavnosti až do neděle,“ uvedl Aissaoui, který Biskupskému paláci Alpes-Maritimes vyjádřil hlubokou soustrast.

Foto: Profimedia.cz

Biskup niceské diecéze André Marceau.

„Můj smutek je nekonečný, když jako člověk vidím, čeho se mohou dopustit jiné lidské bytosti,“ prohlásil biskup André Marceau a zároveň se vyslovil pro to, aby tváří v tvář těmto lidem zvítězil duch odpuštění Krista. „Všechny mé modlitby směřují k obětem, jejich blízkým, policii v první linii této tragédie, kněžím a věřícím zraněným ve víře a naději,“ pokračoval.

Biskup Marceau si přeje, aby kostely zůstaly otevřené všem věřícím, i přes vážné riziko jejich bezpečnosti. Církevní budovy musí podle něj zůstat vítaným místem, kde každý má právo se modlit bez ohledu na svou víru. Pokud jde o posílení bezpečnosti, biskup zdůrazňuje odpovědnost prefekta či starosty: „Nežijeme sice v policejním či totalitním státě, ale v případě potřeby je občas dát jasné a silné signály.“

Tři dny před Dnem Všech svatých však zůstávají všechny kostely v Nice pod policejní ochranou a uzavřeny „až do odvolání“.

Víra se zdravým rozumem

Generalizaci a stereotypní pohled na muslimy odmítá i niceský biskup. Muslimy jen požádal, aby ve svých projevech víry byli jasní a srozumitelní.

„Zlo, netolerance a tmářství obchází náš svět a ohrožuje ho násilím. Pachateli teroristických útoků jsou v převážné většině mladí lidé. Proto je potřeba sledovat, jaké je jejich zázemí, směřování a jejich vztah k víře. Obracet se k bohu se slovy Allahu Akbar v okamžiku vraždění je naprosto absurdní. Je potřeba, aby muslimská komunita dobře pečovala o mladou generaci a principy islámu jim srozumitelně vysvětlila. Protože pokud k tomu nedochází, právě zde je živná půda pro fatální ideologické omyly,“ vysvětluje André Marceau a vyzývá, aby lidé žili svou víru „se zdravým rozumem“.

Solidarita s katolíky

V páteční večer v Nice, den po útoku, stále převládají silné emoce a obyvatelé neustále přicházejí vzdávat hold obětem i navzdory zdejšímu lockdownu. Patří mezi ně i příslušníci silné tuniské komunity, z nichž mnozí vyjadřují strach ze zjednodušující záměny muslimů za teroristy.

„Můj islám mě naučil toleranci, respektu, bratrství, sdílení a lásce k druhým. Rozhodně odsuzuji jakýkoli čin proti republice,“ říkají Murielle a Karima, které přišly vyjádřit svou solidaritu s katolíky.

Reklama

Doporučované