Hlavní obsah

Výzvu k přijetí 4000 dětských uprchlíků nechce Německo podstoupit samo

Foto: Profimedia.cz

Molivos, Lesbos. Skladiště záchranných vest a člunů používaných uprchlíky na cestě z Turecka do Řecka.

Reklama

Německo zatím z přeplněných řeckých uprchlických táborů nepřijme žádné nezletilé uprchlíky bez rodičů. Řekla to dnes podle agentury DPA mluvčí spolkové vlády Ulrike Demmerová s poukazem na potřebu nalezení evropského řešení situace. Německý ministr vnitra Horst Seehofer tvrdí, že samostatný německý postup při přijímání uprchlíků by vedl k „sacímu efektu“.

Článek

Německou vládu k přijetí až 4000 dětí z ostrovů v Egejském moři vyzval v nedělníku Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung spolupředseda německých Zelených Robert Habeck.

„Do budoucna usilujeme o evropské řešení,“ zdůraznila dnes vládní mluvčí v reakci na Habeckovu výzvu. „Německo to nemůže udělat na vlastní pěst,“ dodala Demmerová.

Konzervativec Seehofer (CSU) Habecka v rozhovoru s listem Süddeutsche Zeitung obvinil z nepoctivé politiky. Spolková vláda podle něj na řeckých ostrovech už nyní masivně pomáhá. U Habecka prý naopak nezaznamenal „žádnou aktivitu směřující k vyřešení tohoto problému“. Ministr vnitra rovněž varoval, že jednání na vlastní pěst při přijímání uprchlíků by vedlo k sacímu efektu, který by nikdo nedokázal ovládnout.

Kancléřka: Musí se zapojit i ostatní

To podle DPA odpovídá základnímu postoji, který kancléřka Angela Merkelová (CDU) vyjádřila minulý týden při interpelacích. Situace na řeckých ostrovech podle ní není jen německým problémem. „Pokud je Evropa Evropou hodnot, musí se zapojit i ostatní,“ prohlásila křesťanskodemokratická politička, která byla v minulosti často kritizována za údajně příliš velkou vstřícnost vůči uprchlíkům.

Opoziční Zelení dnes na Seehoferova slova reagovali ostře odmítavě. „Pokud to pan Seehofer považuje za nepoctivé, dotýká se tím všech angažovaných lidí v kostelech a zemí ochotných přijímat,“ řekl Michael Kellner z vedení Zelených listům z mediální skupiny Funke. „Z chladné kritiky z řad unie (CDU/CSU) a FDP (liberálové) mi zrovna před Vánocemi běhá mráz po zádech,“ poznamenal Kellner.

Kellner odmítl také odkaz vlády na evropské řešení. „Pokud nikdo nic neudělá, nikomu to nepomůže. Proto by mělo Německo něco udělat,“ řekl politik.

V uprchlických táborech na řeckých ostrovech přebývá v současnosti na 40 000 lidí, z nichž část v krajně špatných humanitárních podmínkách. Kapacita táborů činí podle řecké vlády jen 7500 míst. Mezi uprchlíky je i 4000 dětí a mladistvých, kteří do Evropy dorazili bez rodičů.

Vlažná reakce

Zmocněnkyně německé vlády pro lidská práva a humanitární záležitosti Bärbel Koflerová o víkendu vyzvala Evropskou komisi, aby přišla se systémem přerozdělování uprchlíků z přetížených táborů v Řecku do členských států EU. „Nesmíme v tom nechat Řecko samotné,“ zdůraznila v rozhovoru s rozhlasovou stanicí RND.

Zmocněnci pro cizince osmi spolkových zemí začátkem prosince vyzvali ve společném prohlášení německou vládu, aby tyto uprchlíky přijala.

Řecko začátkem září oslovilo všechny ministry vnitra EU, aby jejich země přijaly děti bez doprovodu z řeckých uprchlických táborů. V případě ČR se jedná o 40 osob. Iniciativa Češi pomáhají uvedla, že má seznam zhruba dvou stovek rodin, které by byly ochotny dětské uprchlíky z řeckých táborů přijmout.

Ministr vnitra Jan Hamáček však přijetí dětských uprchlíků odmítl s tím, že řecká strana o nich Česku dosud neposkytla dostatek informací. Premiér Andrej Babiš řekl, že Česko se musí soustředit na to, aby pomáhalo českým dětem.

Reklama

Související témata:

Doporučované