Hlavní obsah

Vzestup Kodaku zbrzdí vyšetřování. Růst akcií provázely podezřelé náhody

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) spustila šetření ve firmě Kodak, která v minulém týdnu zažila po letech útlumu nevídaný comeback.

Článek

Fotospolečnost se 130letou tradicí ohlásila novinku, která šokovala celý svět. Přešla totiž na docela jiný obor - výrobu léčiv, za což si od americké vlády vysloužila půjčku ve výši téměř 765 milionů dolarů (přibližně 17,5 miliardy korun).

Podle serveru The Wall Street Journal se však americká Komise pro cenné papíry a burzy pustila do investigativního řízení kvůli podezřelé výši finanční injekce.

Na překvapivé oznámení reagovaly akcie Kodaku růstem do astronomických výšin - spurt o 2 757 procent vyvolal u pozapomenuté firmy silný ohlas.

Kromě výše půjčky komisi zajímají vedoucí zaměstnanci firmy včetně Jima Continenzy, výkonného předsedy a zároveň generálního ředitele Kodaku, jenž zprávu o půjčce avizoval na trhu už den před oficiálním oznámením a který sám akcie firmy vlastní.

Regulátoři podle serveru The Wall Street Journal údajně vyšetřují, proč společnost Kodak ohlásila půjčku den před oficiálním oznámením.

Společnost Kodak v prohlášení pro CNN uvedla, že tyto údaje neměla v úmyslu do oficiálního termínu zveřejňovat - tedy do 28. července. Zprávu však odvysílala americká televizní stanice, jíž Kodak poskytl vyjádření a které firma neurčila embargo pro vydání exkluzivní informace.

Televizní stanice poznamenala, že vyšetřování je zatím v „rané fázi a nemusí vést k obvinění z protiprávního jednání ze strany společnosti nebo jakýchkoli jednotlivců“.

Neobvyklá dohoda Kodaku s vládou a divoké pohyby akcií, které následovaly, upoutaly pozornost senátorky Elizabeth Warrenové.

„Před oznámením došlo k několika neobvyklým obchodním akcím, které vyvolaly otázky, zda se jeden nebo více jednotlivců mohlo zapojit do obchodování zasvěcených osob nebo do neoprávněného zveřejnění podstatných neveřejných informací týkajících se nadcházející půjčky 765 milionů dolarů poskytnutých podle zákona o obranné výrobě,“ napsala v otevřeném dopise SEC tento týden.

Společnost na svou obranu tvrdí, že načasování bylo shodné se zasedáním schůze výboru pro odměňování správní rady, tedy 27. července.

„Pan Continenza koupil akcie téměř ve všech dostupných oknech, na které má nárok od doby, kdy se stal členem společnosti,“ řekl ve vyjádření Kodak. „Během svého působení v Kodaku neprodal ani jednu akcii.“

V reakci na dopis senátorky Kodak uvedl, že má v úmyslu „plně spolupracovat a odpovídat na případné dotazy“.

Padlý obr

Společnost Eastman Kodak Company založil George Eastman v roce 1888. Jejich ikonický fotoaparát Box Brownie byl jedním z nejpopulárnějších strojů a pomohl firmě stát se dominantním hráčem ve fotografickém průmyslu. Prodával se za pouhý jeden dolar (původní cena prvních fotoaparátů byla kolem 28 dolarů), byl proto velmi lehce dostupný.

Společnost byla populární především v době fotoaparátů používajících svitkový film. Po nástupu digitálních fotoaparátů se věnovala spíše digitální fotografii a digitálnímu tisku. Na konci devadesátých let se pak začala potýkat s finančními problémy spolu s tím, jak rostla popularita digitální fotografie.

Na svém vrcholu Kodak zaměstnával více než 145 000 lidí. V současné době se tento počet výrazně zmenšil na přibližně pět tisíc zaměstnanců.

V roce 2012 dokonce společnost Kodak požádala o ochranu před věřiteli a z finančních problémů se dostala díky zaměření na profesionální tisk. Léčivé přípravky pak začala vyrábět teprve před čtyřmi lety.

Reklama

Související témata:

Doporučované