Hlavní obsah

Kodak přežil vlastní smrt. Místo foťáků za dolar vyrábí lék proti covidu

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Kodak patřil ke špičkám ve výrobě fotoaparátů a dalšího fotografického příslušenství. Značnou část byznysu mu však vzaly chytré mobily, a tak si firma našla nový obor.

Článek

Americká firma Kodak symbolizovala pro mnoho Čechů fotoaparát. Jenže společnost nezachytila digitální následovníky klasické fotografie, a tak se na ni začalo v posledních letech zapomínat.

Teď americká firma se 130letou tradicí hlásí novinky, o kterých píše celý svět. Přešla totiž na docela jiný obor - výrobu léčiv, za což si od americké vlády vysloužila půjčku ve výši téměř 800 milionů dolarů (17,8 miliardy korun).

Podle vyjádření společnosti chce ve tvorbě léčiv využít ingredience používané v generických lécích, které by měly pomoci s bojem proti koronaviru. Zároveň má jít také o iniciativu o snížení závislosti na zahraniční distribuci léků, sdělilo vedení amerického Kodaku.

Poradce Bílého domu zodpovědný za obchod Peter Navarro v reakci na dění kolem Kodaku předpověděl, že až 25 procent aktivních farmaceutických přísad pro výrobu generických léčiv v USA by mělo být vyrobeno právě ve výrobně se sídlem v newyorském Rochesteru. Oblast, kde kromě Kodaku vyrábějí i další firmy, má podle serveru CNN celých 1600 hektarů, pro představu je to asi velikost pražského Václavského náměstí krát čtyři sta.

Samotná půjčka, jak řekl Navarro, je „plně zajištěna aktivy a výkonnostními smlouvami, takže pro daňové poplatníky je investice minimální riziko“.

V reakci na zprávu o půjčce doslova jediné svého druhu, akcie společnosti Kodak vyskočily o celých 300 procent poté, co o novince informoval server The Wall Street Journal. Na konci úterního obchodování skončily akcie o 60 procent výše.

„Společnost Kodak je hrdá na to, že má možnost posílit americkou soběstačnost při výrobě klíčových farmaceutických léčiv, která potřebujeme, aby byli naši občané v bezpečí,“ uvedl za Kodak výkonný předseda Jim Continenza.

Při spuštění společnosti Kodak Pharmaceuticals Continenza uvedl, že dosažení plné funkční výroby bude trvat ještě alespoň tři nebo čtyři roky.

„Pokud jsme se něco naučili z globální pandemie, je to to, že Američané jsou nebezpečně závislí na cizích dodavatelských řetězcích, zejména v oblasti farmacie,“ řekl Peter Navarro.

Americký prezident Donald Trump to označil za „jednu z nejdůležitějších dohod v historii farmaceutického průmyslu v USA“ a o samotném Kodaku mluvil jako o „skvělé americké společnosti“.

Kodak však není jedinou foto společností, která svůj byznysový zájem přesunula z fotoaparátů na léky. Například takový japonský Fujifilm pracuje na vakcíně proti covid-19 a doufá, že už brzy zahájí první testování na lidech.

Padlý obr

Společnost Eastman Kodak Company byla založena Georgem Eastmanem v roce 1888. Jejich ikonický fotoaparát Box Brownie byl jedním z nejpopulárnějších strojů a pomohl firmě stát se dominantním hráčem ve fotografickém průmyslu. Prodával se za pouhý jeden dolar (původní cena prvních fotoaparátů byla kolem 28 dolarů), byl proto velmi lehce přístupný.

Společnost byla populární především v době fotoaparátů používajících svitkový film. Po nástupu digitálních fotoaparátů se věnovala spíše digitální fotografii a digitálnímu tisku. Na konci devadesátých let se pak firma začala potýkat s finančními problémy spolu s tím, jak rostla popularita digitální fotografie.

Na svém vrcholu Kodak zaměstnával více než 145 000 lidí. V současné době se tento počet výrazně zmenšil - přibližně na pět tisíc zaměstnanců.

V roce 2012 dokonce společnost Kodak požádala o ochranu před věřiteli a z finančních problémů se dostala díky zaměření na profesionální tisk. Léčivé přípravky pak začala vyrábět teprve před čtyřmi lety.

Reklama

Doporučované