Hlavní obsah

Vzestup turismu mění tváře evropských metropolí. Kde všude čekají na návštěvníky zákazy?

Na Španělských schodech v Římě si turisté už neposedí.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Nejnovější opatření namířené proti turistům vydala římská policie, která zakázala lidem sedět na Španělských schodech.

Článek

Počet turistů ve světových metropolích každým rokem stoupá. Města jsou proto nucena zavádět řadu omezujících opatření, na základě kterých chtějí chránit místní obyvatele, památky a životní prostředí.

„Tady nemůžete sedět.“

Nejnovější protituristický zákaz vyhlásil nedávno Řím, respektive tamní policie. Turisté v italském městě si nově nebudou moci sedat na populární Španělské schody, které vedou z náměstí Piazza di Spagna. „Všichni vstávat, taková jsou pravidla, tady nemůžete sedět,“ hlásají na místě policisté.

Pokud strážníci sedícího návštěvníka přistihnou, hrozí mu pokuta ve výši 250 eur (přes 6 tisíc korun). Turista, který Španělské schody poškodí nebo pošpiní, pak může čelit pokutě až 400 eur (10 tisíc korun). Informoval o tom britský The Daily Telegraph. Ve městě, ve kterém hraje prim pěší turismus, může být takové opatření pro návštěvníky citelnou ranou. Řím už dříve zakázal lidem jíst u významných památek (podobně jako Florencie) nebo se občerstvovat ze zobáčků římských pítek.

Zákaz posedávání na turisticky atraktivních místech v minulosti vydalo také jiné italské město, Benátky. Návštěvníci si tam nemohou sednout například na náměstí svatého Marka. „Benátky jsou čím dál tím víc nepřátelské k turistům. Jediné místo, kde teď můžeme sedět, jsou kavárny, které jsou ale drahé a nejsou přístupné pro všechny,“ uvedla jedna z návštěvnic plovoucího města.

V druhé půlce července benátská policie pokutovala německý turistický pár, který si sedl na Ponte di Rialto a vařil na místě vlastní kávu na cestovním vařiči. Dvojice musela za svůj čin zaplatit pokutu 950 eur (přes 23 tisíc korun).

Do centra nejlépe po svých

Světové metropole se snaží přimět turisty, aby se po centrech slavných měst pohybovali výhradně pěšky. Pohyb velkých turistických autobusů v centru letos v různé míře omezil například Řím, Oslo nebo Paříž.

„Nechceme už dál snášet totální anarchii turistických autobusů v Paříži. Autobusy už nejsou vítány v srdci našeho města,“ uvedl pro The Daily Telegraph Emmanuel Grégoire, náměstek starosty Paříže.

Na začátku července vydalo hlavní město Francie nařízení, které zakázalo vjezd do centra města dieselovým vozidlům starším třinácti let. Paříž tak chce bojovat s dopravním chaosem a znečištěním.

Přetlak turistů a nedostatek ubytování

S návalem turistů se potýká také Amsterdam. Hlavní město Nizozemska se snaží zbavit nálepky „turistická destinace“ a do roku 2030 chce výrazně omezit počet ubytovacích možností pro turisty.

Kvůli turistům musela být z města odstraněna známá značka I Amsterdam, která zdobila prostor před muzeem Rijksmuseum. Podle vyjádření města byla značka „příliš velká pro dav, který se pohybuje na omezeném prostoru“. Přetlakem turistů trpí v Amsterdamu zejména populární čtvrť červených luceren.

S vysokými počty návštěvníků vzrůstá i poptávka po ubytování. Právě omezováním ubytovacích prostor chtějí evropské metropole počet turistů ve městech snížit. Populární službu Airbnb omezil například Berlín.

Ve španělském Madridu město provozovatelům ubytování Airbnb nařídilo, že smí službu nabízet pouze za předpokladu, že se turisté, kteří službu využívají, dostanou do pronajatého bytu separátním vchodem, který nevyužívají ostatní obyvatelé domu. Tímto nařízením tak Madrid de facto vyřadil z provozu 95 procent ubytovacích prostor typu Airbnb.

Reklama

Doporučované