Hlavní obsah

Vzít na milost ANO? V žádném případě, distancují se topkaři od Koláře

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Reklama

Prohlášení Ondřeje Koláře o hnutí ANO naštvalo některé členy TOP 09. Předsedkyně strany se za něj postavila, možnou povolební spolupráci podle ní nenaznačoval.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Starosta Prahy 6 a zájemce o poslanecké křeslo Ondřej Kolář (TOP 09) naštval část spolustraníků prohlášením pro Seznam Zprávy, že není taktické si zavírat dveře u hnutí ANO, neboť se už jedná o etablovanou politickou stranu.

Předsedkyně strany Markéta Pekarová Adamová zopakovala, že TOP 09 povolební spolupráci s hnutím ANO jednoznačně vylučuje. A podle ní ani Kolář koalici nepřipustil. „Ondřej Kolář řekl, že s hnutím ANO ne. Žádnou možnost spolupráce s hnutím ANO i bez Andreje Babiše nepřipustil,“ napsala na dotaz Seznam Zpráv.

V rozhovoru pro Seznam Zprávy přitom Kolář řekl: „Člověk by se měl poučit z chyb, které se staly v historii. V roce 1948 demokratičtí ministři odešli z většinově komunistické vlády. Komunistům to neosolili, jen vše ztratili. Z mého pohledu není ani teď taktické si zavírat dveře u žádné politické strany, tedy kromě pošuků a extremistů, kteří ve volbách také kandidují,“ uvedl s tím, že k „pošukům a extremistům“ řadí dnešní KSČM, SPD či Přísahu, ale nikoli hnutí ANO bez svého předsedy Andreje Babiše.

Mezi těmi, které Kolářův výrok rozzuřil, byl předseda poslaneckého klubu TOP 09 Vlastimil Válek. „Od syna diplomata bych očekával, že bude mít v genech nějaký smysl pro tato vyjádření. Dokud budu místopředseda strany, k ničemu takovému nedojde. A pokud by o tom někdo z naší koalice uvažoval, v tu chvíli končím,“ řekl Válek, podle nějž nelze zaměňovat spolupráci s ANO na komunální úrovni, kde je běžná, a na té vládní.

„Komunální úroveň je jako chirurgie. Tam je mi také jedno, jestli mě operuje komunista nebo lidovec, hlavně, když to udělá dobře. Vládní úroveň je ale něco úplně jiného,“ řekl Válek.

Že TOP 09 nemění směr ve vztahu k hnutí ANO, potvrdil i místopředseda strany, senátor Tomáš Czernin. „I kdyby Andrej Babiš ustoupil do pozadí, pořád bude majitelem hnutí ANO a pořád na něj bude mít velký vliv. Hnutí není partnerem, se kterým bychom chtěli vládnout,“ uvedl.

Jasně se vyjádřil i někdejší předseda strany a nynější řadový člen místní organizace Kosmonosy Miroslav Kalousek. „S organizovaným zločinem demokratické strany koalice nedělají. Organizovaný zločin se staví před soud,“ napsal na dotaz Seznam Zpráv.

Reklama

Doporučované