Hlavní obsah

Vznikne další supertým, nebo zvolí král černého koně? Amerika spekuluje, kdo vyhraje závod o LeBrona

Zůstane James v Clevelandu, nebo v nové sezoně oblékne dres jiného týmu?Video: Oliver Sálus, Profimedia.cz, AP

 

Reklama

Hvězdnému basketbalistovi LeBronu Jamesovi nevyšel závěr sezony. Jeho Cavaliers jasně prohráli ve finále s Golden State a zdá se, že spojení Jamese s Clevelandem je u konce. V Americe už se naplno spekuluje, kam nejlépe vydělávající basketbalista planety v létě zamíří.

Článek

První červencový den se v zámoří otevře trh s volnými basketbalisty a bezesporu nejžhavějším jménem na seznamu bude jméno LeBrona Jamese. Hvězdnému basketbalistovi Clevelandu Cavaliers znovu unikl triumf v NBA až v samotném finále. Podobně jako loni se z vítězství radovali suverénní Golden State Warriors. I když se trh s volnými hráči otevře až za dva týdny, svět už naplno spekuluje, kam trojnásobný šampion z let 2012, 2013 a 2016 zamíří.

A potenciálních míst je hned několik. Americká sportovní média sepisují analýzy a žebříčky klubů, kam by mohla slavná třiadvacítka v létě zamířit. A přidávají se i další sportovní weby. A jisté je jedno, ať už si LeBron vybere kterýkoliv tým, NBA se zase na dalších pár let změní a Cavs v nastolené rivalitě s Warriors vystřídá jiný klub.

Spojení s Golden State by ukončilo rivalitu, ale také napínavost soutěže

Asi nejméně pravděpodobnou variantou je Jamesovo angažmá v týmu aktuálně největšího rivala, Golden State Warriors. Jen si to představte - Steph Curry, Kevin Durant, Klay Thompson a LeBron James.

Warriors by ale jen těžko takovou sestavu dokázali zaplatit a navíc, jaký by pak NBA měla smysl? Týmy z východní konference by tak každou sezonu dostaly jedinečnou šanci - možnost prohrát 4:0 na zápasy ve finále proti našlapanému teamu Warriors.

Úspěšný stratég - kouzelník na hřišti. Tandem, který by mohl fungovat

Mnozí fanoušci, ale i američtí novináři a sportovní odborníci by si přáli vidět LeBrona v dresu San Antonia Spurs. Spojení jednoho z největších taktiků v lize Gregga Popoviche s už jistým členem basketbalové síně slávy by ze Spurs přes noc udělalo jednoznačného adepta na titul.

A to je více než zajímavá záležitost, zvlášť vezmeme-li v potaz, že Spurs jsou odborníky považováni za největšího černého koně nadcházejícího ročníku. Tým z texaského města by ale musel vyřešit situaci s platovým stropem, za aktuálních podmínek si hvězdného křídelníka rozhodně dovolit nemůže.

LeBron by se nebránil Kalifornii, zaujme místo po Kobem? 

Místo, kde by James mohl získat pohádkový kontrakt, je rozhodně Los Angeles. Lakers by si mohli dovolit Jamesovi nabídnout tříletý kontrakt na 111 milionů dolarů, čímž by si oproti tříleté smlouvě s Cavaliers polepšil o necelých 12 milionů.

Prezident týmu Magic Johnson se ale nechal slyšet, že chce během léta podepsat alespoň dvě hvězdy, přičemž jednou z nich by měl být Paul George z Oklahomy. V takovém případě by Lakers museli projít přestavbou a minimálně tři hráče ze svého kádru propustit.

James by se ale v sestavě LA potkal s talentovaným Lonzo Ballem, jehož v průběhu letošní sezony několikrát veřejně pochválil za předváděné výkony. Do Lakers dlouhou dobu lákal jak Jamese, tak George quarterback týmu NFL Oaklandu Raiders Derek Carr.

Zájem o LeBrona by byl i ve druhém týmu prosluněného kalifornského města. Clippers ale trápí podobný problém jako mnohé další týmy, tedy platový strop. Do letošní přestupové uzávěrky se jim nepodařilo udat DeAndreho Jordana či Lou Williamse, a tak ani tady na Jamese není dostatek financí.

Východ je pro Jamese výhodnější, kdo si ho ale může dovolit? 

Podobný problém řeší v souvislosti s Jamesem také jeho bývalý zaměstnavatel Miami Heat, kde by se sešel se svým kamarádem Dwaynem Wadem. Hovoří se i o Bostonu Celtics, kde hlavním problémem není platový strop, ale přirozená rivalita mezi LeBronem a Kyrie Irvingem.

Smysl by samozřejmě dávalo i spojení Jamese s Philadelphií 76ers, o kterém se v souvislosti s jeho novým působištěm mluví asi nejhlasitěji. Tým se zlepšuje, do letošního draftu získal desátou volbu a mimo jiné má Daria Šariče či Bena Simmonse. Navíc by na LeBrona měl dostatek financí. Pro Sixers hovoří i „slabší” východní konference. V takovém případě by totiž, pokud by vše šlo podle plánu, mohl LeBron dojít celkem pohodlně až do finále, s největší pravděpodobností proti Warriors.

Nový supertým? 

Řada fanoušků ale doufá v naprostou šílenost - LeBron James v Houstonu Rockets. James Harden, Chris Paul a LeBron James. Tato tři jména by značila, že play off východní konference NBA by se ve své podstatě ani nemuselo hrát.

I tady ale pochopitelně problém vězí v nedostatku místa pod platovým stropem, Rockets by se museli zbavit minimálně Trevora Arizy, Clinta Capely a Tarika Blacka. „Nepravděpodobné, ale určitě ne nereálné.” To se aktuálně píše o spojení Jamese s Houstonem. Pro tuhle bláznivou variantu hovoří i fakt, že na lavičce Rockets stojí Daryl Morey, který je známý svými agresivními zásahy do soupisky týmu, pokud takový zásah může vést ke zlepšení.

Vyloučena rozhodně není ani varianta setrvání LeBrona Jamese v Clevelandu Cavaliers. I když to celou základní část klapalo, finálová série v mnohém napověděla. James u Cavs není maximálně spokojený a na tiskové konferenci po posledním zápase letošní sezony nevyloučil, že to byl zároveň poslední jeho zápas v dresu Clevelandu.

Čtyřnásobný nejužitečnější hráč NBA bude rozhodně chtít zakotvit v týmu, který bude mít hned v příští szeoně jasnou šanci dostat se do finále a překazit Golden State Warriors jejich aktuální krasojízdu. Spekulace budou pokračovat ještě minimálně dva týdny, prvního července se pak otevře prostor pro oficiální jednání.

Reklama

Související témata:

Doporučované