Hlavní obsah

Rockets pokořili rekord NBA, kterým se chlubit nebudou. V řadě nedali 27 trojek

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Nejlepší tým základní části, Houston Rockets, prohrál v sedmém zápase s Golden State Warriors 92:101 a finále NBA si nezahraje.

Článek

Nejen dramatický souboj sedmého zápasu o postup do finále NBA přineslo noční utkání Houstonu s Golden State. Domácím Rockets se podařilo podle stanice ESPN přepsat jeden z historických rekordů play-off NBA, i když tento záznam určitě nebude patřit mezi ty, kterými se tým z Texasu bude chlubit.

Rockets dokázali neproměnit 27 trojkových pokusů v řadě. Což je kromě historického zápisu stálo především vyřazení z letošního boje o pohár Larryho O'Briena. Rozhodující zápas s Warriors prohráli na vlastním hřišti 92:101 a hlavním důvodem bylo naprosté selhání střelby za tři body.

Tým trenéra Mika D'Antoniho v zápase proměnil sedm ze čtyřiačtyřiceti střel zpoza oblouku. „Pak je samozřejmě těžké vyhrát zápas. Mužstvo i já jsme zdrcení. Byli jsme letos blízko a příští rok to zkusíme znovu. Budeme tak dlouho klepat na dveře, dokud se neotevřou,“ řekl po zápase trenér Houstonu D'Antoni.

Útok Rockets na trojkové střelbě hodně stojí. S nájezdy do koše, jejichž mistrem je hlavní hvězda týmu James Harden, jde o hlavní útočnou zbraň. Potvrzují to i statistiky. Houston byl v základní části soutěže s průměrem více než dvaačtyřiceti pokusů na zápas jasně nejaktivnějším v tříbodové střelbě. Procentuální úspěšnost už ale tak dobrá nebyla, s 36 procenty byl v úspěšnosti na třináctém místě soutěže. Přesto tahle taktika Rockets vyšla a v základní části se nenašel lepší tým.

Ale zpět k k sedmému zápasu. Rockets opět vstoupili do utkání lépe než Warriors a ještě v poločase vedli o jedenáct bodů. Pak ale přišel zlom, ke kterému zavelely největší hvězdy týmu z Oaklandu. Kevin Durant s 34 body včetně pěti trojek, Stephen Curry byl blízko triple double s 29 body, 10 asistencemi a devíti doskoky. Curry navíc v důležité části ve třetí čtvrtině dal od stavu 61:61 během necelých dvou minut jedenáct bodů Warriors v řadě.

Naopak James Harden sice zaznamenal 32 bodů, ale trojkovou střelbu měl 2-13. Druhý nejlepší střelec týmu Eric Gordon netrefil deset z dvanácti pokusů a Trevor Ariza vyšel dokonce bodově naprázdno, když selhal ve dvanácti pokusech (z toho v devíti ze vzdálenosti za tři body).

O druhém finalistovi je tak rozhodnuto. Počtvrté v řadě se spolu o pohár Larryho O'Briena utkají týmy Cleveland Cavaliers a Golden State Warriors.

Reklama

Související témata:
Golden State Warriors

Doporučované