Hlavní obsah

Vznikne nové ministerstvo? Piráti chtějí digitalizaci řešit na jednom místě

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Reklama

Piráti a Starostové chtějí, aby digitalizace dostala na vládě váhu ministerského hlasu.

Článek

Ve středu se poprvé po volbách sejde vítězná koalice Spolu na jednání s druhou úspěšnou volební koalicí Piráti a Starostové. Řeč bude o novém uspořádání Sněmovny a také vládních postů. Obě strany mluví o tom, že chtějí hlavně vyjednat jakýsi jízdní řád, jak se na vládě dohodnout tak, aby fungovala. Vedle toho se dá předpokládat, že se dotknou i personálií.

Šéf Pirátů Ivan Bartoš pak naznačil další bod, který by jeho strana chtěla na jednání otevřít. Tím je digitalizace, respektive snaha, aby výsostná pirátská agenda získala v nové vládě svůj hlas.

„Myslím, že pokud chceme s digitalizací v tomto volebním období pohnout, musíme to dělat s hlasem, který má svůj otisk ve vládě,“ řekl Bartoš novinářům po koaliční radě Pirátů a Starostů.

Současný model vládního zmocněnce pro digitalizaci se podle něj neosvědčil. „Vláda teď měla zmocněnce (Vladimíra) Dzurillu, který ovšem neměl hlas na vládě a byl podřízen panu premiérovi. A co řekl panu premiérovi, někdy zafungovalo, či nikoliv,“ dodal.

Podle Bartoše je „pohnout s digitalizací“ nutnost, která v důsledku může lidem ušetřit čas a peníze. Svůj vliv má podle něj i na samotný chod státu, zkritizoval přitom praxi, že velké zakázky řeší za obrovské peníze jen drobnou věc.

Podle Bartoše by například bylo na místě nejen digitalizaci koordinovat, ale i stáhnout na jedno místo personální zázemí z ostatních ministerstev.

„Pokud digitalizace má být tím, co Českou republiku zachrání z krize a ušetří tři procenta hrubého domácího produktu, je tato pozice ve hře a měla by vzniknout s patřičnými pravomocemi,“ líčil novinářům Bartoš. Podle toho by pak k tomu měly být upraveny kompetence i v rámci ostatních ministerstev.

Jestli je ve hře nové ministerstvo, nebo jde o stažení agendy pod jedno již existující, zástupci koalice dále nerozvíjeli. Podle informací Seznam Zpráv má verdikt vzejít právě ze středečního jednání.

Reklama

Doporučované