Hlavní obsah

Waldorfská základní škola v Brně navýší kapacitu o 85 míst

Foto: Getty Images

Brno.

Reklama

Waldorfská základní škola v Brně v Plovdivské ulici navýší od školního roku 2021/2022 kapacitu míst o 85. ČTK to řekl radní pro školství Jaroslav Suchý (KDU-ČSL).

Článek

Podle něj to umožní přesun střediska volného času z prostor školy, čímž se uvolní kapacita. Školu nyní navštěvuje 360 žáků, zájem ze strany rodičů o tento způsob vzdělávání je ale podle Suchého velký.

Waldorfská škola je alternativní vzdělávací program, který si zakládá na přípravě člověka nejen znalostně, ale také rozvojem tvůrčích schopností a sociálních dovedností. V hodinách chybějí učebnice nebo známkování, důraz se klade na umělecké předměty a pracovní a řemeslnické dovednosti.

Brno bezmála za 50 milionů zrekonstruuje výměníkovou stanici v Plovdivské ulici, kam se ze školy přesune Středisko volného času Lužánky-pracoviště Lata. Díky tomu přibude ve škole několik tříd. „V současné době je maximální kapacita školy 360 žáků. Je nezbytné ji navýšit z důvodu velkého zájmu rodičů o tento způsob vzdělávání. Základní škola je spádová pro celé území města a navštěvuje ji mnoho dojíždějících ze vzdálenějších částí Brna i mimobrněnští žáci,“ řekl Suchý.

Důvodem navýšení je otevření dvou paralelních tříd v prvním ročníku, a to už pátým rokem. Stejný vývoj město očekává i v příštím roce. Proto by v dalších letech nebyla podle města zajištěná kapacita pro desítky žáků, kvůli čemuž by škola nemohla otevřít dvě třídy v ročníku.

Brno zřizuje zhruba 70 základních škol, do kterých chodí kolem 30 000 dětí. Kromě toho spravuje okolo 140 mateřských škol, které navštěvuje asi 12 000 dětí.

Reklama

Související témata:

Doporučované