Hlavní obsah

Wall Street obrátil. Už nevěří malým hráčům ve vývoji vakcíny

Foto: Centers for Disease Control and Prevention

Dnes již existuje 17 potenciálních vakcín, které se testují na lidech.

Reklama

Ve středu, kdy farmaceutická společnost Pfizer představila slibná data o vývoji vakcíny, se závratně propadly akcie malých biotechnologických firem. Na akcie velkých společností zpráva neměla příliš velký vliv.

Článek

Dříve se investoři na Wall Street zaměřovali spíše na jiné sektory, než je farmaceutický průmysl. V současnosti na něj ale z pochopitelných důvodů upírají zraky a propočítávají, která společnost jako první vyvine vakcínu na covid-19.

Zpočátku akcionáři vkládali své naděje do malých biotechnologických firem, ve středu se však americká burza začala obracet k realističtější sázce na velké společnosti, které disponují dostatečnou infrastrukturou na vývoj i pozdější výrobu vakcíny. Když ve středu přišly dobré zprávy od velkého amerického výrobce léků Pfizer, jenž má pobočku i v České republice, poskočily jeho akcie o tři procenta vzhůru.

Malé už nejsou in

Akciemi velkých rivalů zprávy Pfizeru příliš neotřásly, ale u malých biotechnologických firem byla situace výrazně jiná. Společnost Moderna s přibližně 800 zaměstnanci vykazovala slibná data o průběhu vývoje vakcíny, po středečním oznámení se však její akcie propadly o čtyři procenta. Tento trend ve čtvrtek pokračoval.

Ještě drastičtější vývoj zaznamenala společnost Inovio Pharmaceuticals s méně než 200 zaměstnanci, která poskytla svá data o průběhu vývoje den před společností Pfizer. Akcie se jí rázem propadly o více než čtvrtinu. Ve čtvrtek sice dokázala získat část zpět, avšak propad je stále značný: z úterních hodnot jí stále přibližně pětina chybí.

Analytici podle agentury Reuters tvrdí, že investoři se nyní soustředí na větší firmy, protože chtějí, aby společnost vakcínu uměla nejen vyvinout, ale i efektivně vyrábět ve velkém množství. „Určitě bych řekl, že úspěch společností Pfizer, AstraZeneca a Johnson & Johnson ztíží situaci pro menší firmy vzhledem k jejich velikosti a výrobní kapacitě,“ řekl pro Reuters Vamil Divan, analytik zaměřující se na biotechnologie ve společnosti Mizuho.

V roce 2020 vakcínu nečekat

Kvůli menší výrobní kapacitě musí investoři, kteří věří malým firmám, sázet na to, že objev vakcíny se jim podaří prodat do větších firem. Společnosti jako Pfizer mezitím proklamují, že chtějí na konci roku 2021 vyprodukovat na jednu miliardu dávek. „Vodítka nenaznačují, že vakcína tady bude nadsvětelnou rychlostí v roce 2020,“ napsal v poznámkách pro investory Geoffrey Porges z investiční banky SVB Leerink.

V současnosti se ve světě pracuje na minimálně 17 vakcínách, které jsou již ve fázi testování na lidech, a to jen díky urychlené snaze najít tento lék. Pro pět z nich platí, že jejich výrobci uvolnili prvotní data z testování na lidech.

Analytici z Bernsteinu označili data z Pfizeru za „solidní“ a uvedli, že jeho potenciální vakcína je „důvěryhodným“ hráčem v rychle se rozvíjejícím sektoru vakcíny proti koronaviru.

Reklama

Doporučované