Hlavní obsah

Youtubeři jako „užiteční idioti“. Čína je platí za natáčení propagandy

Foto: Profimedia.cz

Propagandistická videa jsou k nalezení na YouTube. Platformě, která je v Číně ale zakázaná.

Reklama

Když propustí Ujgura drženého v táboře, stane se z něj člověk plný potenciálu. I taková slova padají ve videích britských youtuberů – otce a syna Barrettových. Podle investigativy The Times jsou placení čínskými orgány.

Článek

Na lavičce v zeleném parku sedí muž evropského vzhledu, přibližně padesátník. S sebou má kameru a do ní pronáší tok svých myšlenek, který má zanedlouho naservírovat svým odběratelům na YouTube. Mluví silným britským přízvukem a jediný signál toho, že se děj odehrává v Číně, jsou tak znaky na jeho černé mikině. Za slova, která Lee Barrettovi vychází z úst, by se ale nemusela stydět kdejaká komunistická propagandistická příručka. Youtuber tentokrát pěje neochvějnou chválu na sinťiangské tábory, ve kterých jsou násilím drženi Ujgurové.

„Jakmile se tito mladí lidé z táborů vrátí, uvidí, že je před nimi nějaká budoucnost, zaměstnání, školení, aby mohli vykonávat nové druhy práce,“ říká Lee Barrett ve videu. Komentáře napsané sledujícími pod videem jsou nesporně pozitivní, včetně poznámek typu „potřebujeme tyto převýchovné tábory i v Hongkongu pro ty mladé výtržníky s vymytými mozky“.

Kolegou Lee Barretta je jeho 23letý syn Oli, který si internetovou slávu dříve vydobyl streamováním počítačové hry Call of Duty. Mladík se v návaznosti na hongkongské protesty vyjadřuje v dalším videu s názvem „Western brainwashing“. Mladík, který se v roce 2019 přestěhoval do Číny za svým otcem, v něm tvrdí, že „západní média“ mylně tvrdí, že hongkongští demonstranti jsou „prodemokratičtí“.

„Policejní brutalita je další věcí prosazovanou v médiích národů Five Eye – že hongkongská policie během protestů za poslední rok byla vůči svým občanům brutální. Což prostě není očividně pravda, “ říká a sklízí úspěch. Organizace Amnesty International v září uvedla, že má důkazy o tom, že jsou zadržovaní hongkongští demonstranti ve vazbě krutě biti a vystaveni „jinému špatnému zacházení na úrovni mučení“.

Tato videa jsou jedním z několika, která prosazují pročínskou vládní agendu. Mezi počiny youtuberů, jako je tato dvojice, patří videa nazvaná jako „Lži západních médií o Číně“ či „Kamerový dohled v Číně je skvělý“. Jiné nahrávky pak vznikly na podporu technologické společnosti Huawei.

Podle analýzy projektu internetové propagandy na univerzitě v Oxfordu jejich videa často retweetují členové Čínské komunistické strany po celém světě, včetně Ma Cheje, představitele čínského velvyslanectví ve Velké Británii. Podle zjištění The Times pak dvojice mužů za některá videa dostala finanční odměnu od Radio International, čínské mediální organizace, která se jeví jako nepřiznaný vlastník mezinárodní sítě propagandistických rozhlasových stanic.

Barretovým se v natáčení videí o Číně začalo dařit zejména po přidávání nacionalistického obsahu. Čím vyhraněnější názory sdíleli, tím větší počet lidí zaujali. Podle kritiků tito pročínští youtubeři těží z příjmů z reklam, částečně díky údajné síti botů Čínské komunistické strany, kteří propagují videa podporující stát. Dvojice má téměř 200 000 odběratelů a od začátku loňského roku vyprodukovala 255 videí, která jim přinesla 16,5 milionu zhlédnutí. Podle analýz provedených webem Social Blade si tak jen na reklamách vydělají zhruba 53 000 liber ročně.

Otec a syn v listopadu spolu s dalšími zahraničními youtubery věnujícími videa podpoře vlády navštívili čtvrť v provincii Ša-an-si. Výlet byl organizován a financován Chinese Radio International a oficiální tiskovou zprávu o jejich návštěvě opatřila titulkem „Mezinárodní celebrity na internetu svědky štěstí lidí z Ša-an-si“.

Ve videu, které bylo později odstraněno, Lee připouští, že výlet na místní horu byl zrušen, aby „mohli být svědky propagandy v oblasti prosperity oblasti“. „Už druhý den začali mluvit o zkrácení cesty o den a nebyl k tomu uveden žádný skutečný důvod,“ řekl jeho kolega a youtuber Jayoe Nation a dodal: „Potřebují, aby jim to více zapadalo do propagandy.“ „Takhle to sice neřekli, ale ano, stalo se to,“ doplňuje Lee. Záběry z výletů pak zobrazují nejrůznější místa v okrese, včetně farmy, kde Oli předvádí šťastný tanec se zeleninou v ruce.

Barrettovi jsou součástí rostoucího počtu cizinců žijících v Číně, kteří natáčejí videa podporující vládu a kritizující Západ. Na studiích v Sheffieldu poznal svou současnou čínskou manželku i Jason Lightfoot, který provozuje kanál Living in China s více než 35 000 odběrateli. Mezi jeho videy jsou i taková, která pojmenoval jako „Svět nemůže konkurovat čínské infrastruktuře!“, „Svět skrývá úspěch Číny“, „Čínská vláda dělá skvělou práci“ a „Svět se musí od Číny učit“. V jednom z nich prochází kolem automobilů BMW a říká: „Toto je jedna z nejchudších provincií v Číně. Čína se stala krásnou utopií tohoto světa. Jsem tím ohromen. Lžu? Není to utopie? Není to tak, jak by svět měl být? Lidé říkají, že komunismus je špatný. Možná to není tak špatné. Podívejte se například na Čínu. Je to tak špatné? Tohle je komunismus.“

Navzdory pochvalám pro Čínu však paradoxně tito uživatelé na území Číny tato videa správně sdílet nesmějí. YouTube je spolu s Facebookem, Google, Instagramem a Twitterem v Číně zakázán. Barrettovi a Lightfoot spoléhají na virtuální privátní síť, která obchází čínský firewall směrováním provozu přes server v jiné zemi.

Gray Sergeant, vědecký pracovník v centru asijských studií ve společnosti Henry Jackson Society, uvedl: „Toto kooptování ovlivňujících osob je něco nového a zcela jasně se pokouší legitimizovat režim. Vstoupit s tímto obsahem na YouTube je vlastně docela dobrý způsob, jak dostat své poselství na Západ. Pokud by tito lidé vystoupili z řady a řekli něco kontroverzního, život by pro ně byl velmi obtížný. To moc dobře vědí, a je tak těžké říct, zda jejich obsahu můžeme věřit,“ říká pro The Times Sergeant.

Konzervativní poslanec Tom Tugendhat, předseda Chinese Research Group, pro The Times uvedl: „Vloggerův šilink pro tyrany je novou verzí staré myšlenky. Diktátoři vždy používali užitečné idioty k vybílení svých zločinů a bohužel se současní vládci v Pekingu řídí stejnou knihou.“

Hannah Baileyová, která se na Oxford Internet Institute specializuje na čínské využívání digitálních dezinformací sponzorovaných státem, vysvětluje, že „tato strategie využívání lidí ze Západu k vytváření pozitivního obrazu čínské komunistické strany je podobná těm, které čínští úředníci používají už nějakou dobu.“

Dodala, že taková videa neslouží jen pro vylepšení image u mezinárodního publika, ale také k ovlivnění myšlení čínských občanů. „Čína si je trvale vědoma své potřeby zachování legitimity mezi svým domácím obyvatelstvem. Část této potřeby vychází z jejího vnímání mezinárodním publikem. Jinými slovy, pokud se domácí diváci domnívají, že zbytek světa obdivuje Čínu, vzbuzuje to důvěru domácích diváků ve vládu Čínské komunistické strany.“

Reklama

Doporučované