Hlavní obsah

Z brexitu už je zákon. Královna podepsala vystoupení Británie z EU

Právní předpis o odchodu Spojeného království z Evropské unie získal formální souhlas královny Alžběty II.Video: Reuters

 

Reklama

Britská královna Alžběta II. podepsala zákon o brexitu. Právní předpis o odchodu Spojeného království z Evropské unie tím oficiálně vešel v platnost. Zákon zajišťuje Británii právní kontinuitu po odchodu z evropského bloku.

Článek

Britský právní předpis o odchodu Spojeného království z Evropské unie získal formální souhlas královny Alžběty II., čímž se oficiálně stal zákonem. Oznámil to předseda britské Dolní sněmovny John Bercow. Britský parlament návrh zákona schválil v definitivní podobě podle představ premiérky Theresy Mayové 20. června.

Zákon zajišťuje Británii právní kontinuitu po odchodu z evropského bloku. Proevropsky orientovaná Sněmovna lordů, což je horní komora parlamentu, se pokusila návrh rozšířit o řadu dodatků, které měly mimo jiné zákonodárcům zajistit důležitější roli pro případ, že poslanci dolní komory dohodu o brexitu neschválí, nebo se Londýnu a Bruselu nepodaří takovou dohodu vůbec dojednat. Dolní sněmovna ale změny přehlasovala a lordi nakonec přijali původní návrh.

Vláda Mayové v minulosti souhlasila jen se symbolickým schvalováním dalších svých kroků parlamentem v případě neexistence dohody, což nadále platí.

Spojené království má oficiálně vystoupit z Evropské unie 29. března 2019.

Reklama

Související témata:

Doporučované