Hlavní obsah

Z dlužníků se nesmějí stát otroci, hájí Dolínek kontroverzní návrh na oddlužení statisíců lidí

Naše verze oddlužení není bezbřehý altruismus, věřitel neztratí vše, hájí plán Petr Dolínek.Video: Zuzana Kubátová

 

Reklama

Revoluční návrh pražských sociálních demokratů na řešení problémů beznadějně zadlužených lidí vyvolal bouřlivé reakce. „Chceme individuální přístup státu k dlužníkům,“ brání plán místopředseda ČSSD a lídr pražské kandidátky Petr Dolínek.

Článek

Plán pražských sociálních demokratů by vyšel na několik miliard korun. Počítá s tím, že by stát nesplatitelné dluhy jednorázově odkoupil prostřednictvím Českomoravské záruční a rozvojové banky. A převedl je na Úřad pro zastupování  státu ve věcech majetkových. Ten by je pak po dlužnících buď sám vymohl, nebo odepsal.

Nesplatitelné dluhy má minimálně 650 000 lidí, blízko osobnímu bankrotu jich je v České republice přes milion.

„Mělo by jít o vládní program, ne o zákonné opatření, které prochází zdlouhavým legislativním procesem. Proto by se to dalo provést rychle,“ říká Petr Dolínek v rozhovoru pro Seznam Zprávy. Tvrdí, že o oddlužení v této podobě by vláda mohla rozhodnout ještě před volbami.

Návrh zaskočil i část Dolínkových stranických kolegů. Politici ostatních stran se k němu staví spíš odmítavě. Vlažná je reakce odborníků. „Šlo by o morální hazard,“ říká například brněnský konzultant, odborník na insolvence a vymáhání dluhů Vilém Barák.

Co k překvapivému kroku pražskou sociální demokracii vedlo? Jak se vlastně nápad zrodil a jak by stát zvládl správu dluhů statisíců lidí? I na to Dolínek odpovídá ve videu nad článkem.

Reklama

Doporučované