Hlavní obsah

Z ISS se vrátila trojice kosmonautů, Rus přivezl vzorky z podezřelého otvoru

Trojici na Zemi dopravil přistávací modul lodi Sojuz MS-09.Video: Lukáš Marek, AP

 

Reklama

Tři kosmonauti se úspěšně vrátili z Mezinárodní vesmírné stanice. Na Zemi je dopravil přistávací modul kosmické lodi Sojuz MS-09. Rus Sergej Prokopjev, Američanka Serena Auňónová Chancellorová a Němec Alexander Gerst byli byli na stanici od června.

Článek

V kazašské stepi dnes přistál návratový modul kosmické lodi Sojuz MS-09, v němž se na Zemi vrátili tři kosmonauti. Rus Sergej Prokopjev, Američanka Serena Auňónová Chancellorová a Němec Alexander Gerst se na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) vypravili v červnu, zajistili mimo jiné vyložení zásilek z nákladních lodí Progress, Dragon a Cygnus.

Prokopjev přivezl z ISS vzorky materiálu z otvoru, který byl za dosud neobjasněných okolností vyvrtán v plášti rakety Sojuz. Spolu s kolegou Olegem Kononěnkem vzorky odebral při téměř osmihodinovém výstupu do otevřeného vesmíru. Analyzovat je mají experti z laboratoří ruské tajné služby FSB.

Kvůli zhruba dvoumilimetrové trhlině v létě unikl vzduch a v ISS klesl tlak. Posádka nebyla v ohrožení a trhlinu brzy hermeticky zakryla. Původně se uvažovalo o tom, že otvor v plášti lodi mohl způsobit náraz mikrometeoritu. V současnosti se podle ruských médií zkoumají hypotézy o poškození pláště lodi jak zvenčí, tak zevnitř, v obou případech není vyloučen zlý úmysl ani chyba při vrtání.

Kromě Kononěnka na palubě ISS zůstali Američanka Anne McClainová a Kanaďan David Saint-Jacques. Další expedice se k nim má připojit v březnu příštího roku. Jejími členy mají být i Rus Alexej Ovčinin a Američan Nick Hague, kteří se v říjnu kvůli poruše Sojuzu s použitím záchranného systému museli vrátit na Zemi.

Reklama

Doporučované