Hlavní obsah

Z mapy USA mizí tisíce kamenných obchodů. Lidem se do nich nechce

Kamenné obchody mizí z USA. Nákupy klesají, drží se naopak internet.

 

Reklama

Digitální obchod válcuje kamenné obchody. Letos se jich může zavřít více než osm tisíc.

Článek

Tento týden BeBe, minulý měsíc Staples a v únoru JCPenney. Obchody se v Americe zavírají jeden po druhém, maloobchodní průmysl by mohl utrpět více než kdykoli předtím. Z výzkumu firmy Credit Suisse vyplývá, že v roce 2017 může zavřít více než osm tisíc kamenných obchodů.

Pro srovnání Credit Suisse uvádí, že v roce 2015 bylo zavřeno přes pět tisíc obchodů, loni 2 056. Nejvíce obchodů přestalo fungovat v roce 2008, rekord drží číslo vyšší než šest tisíc. „Je za námi sotva čtvrtletí roku 2017 a už teď je jasné, že situace je horší, než v roce 2008,” píše Credit Suisse. Pokud by se naplnily odhady vyplývající z výzkumu, Amerika by ztratila obchody, které se rozkládají na ploše téměř 45 milionů metrů čtverečních. Kamenné obchody převálcovaly obchody internetové. Důsledky výhodných nákupů přes internet dokazují prázdná obchodní centra napříč celou zemí.

Krizi v maloobchodním prodeji dokazují i tržby za únor a březen, které oproti předchozím měsícům výrazně klesly. Američané zkrátka nenakupují, bez ohledu na to, kde je zboží vyrobeno. Nakupování přitom řídí americkou ekonomiku, v níž zhruba 70procentní podíl tvoří lidé, kteří si kupují věci.

Reklama

Doporučované