Hlavní obsah

Z Pohořelic vyšel pochod připomínající oběti poválečného odsunu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Kolem stovky lidí dnes vyrazilo pěšky na třicetikilometrovou Pouť smíření z Pohořelic do Brna, která je připomínkou obětí poválečného odsunu německy hovořícího obyvatelstva z Brna.

Článek

ČTK o počtu řekl jeden z účastníků pochodu a krajský zastupitel Michal Doležel (za TOP 09 s Žít Brno), který se akce účastní od jejího počátku v roce 2016. Pochod se koná opačným směrem než tehdejší odsun, při kterém zemřelo nejméně 1700 lidí.

Akce začala u památníku obětem odsunu. „Na úvod byla bohoslužba,“ uvedl Doležel. Poté se účastníci vydali směrem k Brnu, kde by měl dorazit navečer na Mendlovo náměstí. Pouť je součástí festivalu Meeting Brno.

Pochod se poprvé šel v roce 2016, o rok dříve se Brno poprvé omluvilo za poválečný odsun Němců, přičemž tehdy uspořádalo akci nazvanou Rok smíření. Tehdy město vedla koalice ANO s Žít Brno a dalšími partnery.

Divoký odsun, který se v Brně uskutečnil 30. a 31. května 1945, dosud vzbuzuje dohady a polemiky o příčinách a průběhu události. Prakticky během jedné noci muselo z Brna odejít nejméně 19 500 Němců. Při pochodu směrem do Rakouska, který se někdy kontroverzně nazývá brněnský pochod smrti, zahynulo nejméně 1700 lidí. Podle sudetoněmeckých historiků bylo obětí 5000 až 10 000. Mnozí podlehli nemocem a vyčerpání, další se stali obětí násilí. Vyhnání brněnských Němců představuje podle historiků stále těžko uchopitelnou událost, a to zejména pro silnou vrstvu nánosů různých verzí historické paměti.

Reklama

Doporučované