Hlavní obsah

Z Prahy až do mongolských stepí. Tak probíhá návrat koně Převalského do přírody

Pražská zoo vrátila do Mongolska čtyři koně Převalského (video: Reuters/náhledové foto: Václav Šilha, Zoo Praha).Video: Jakub Říha

 

Reklama

Čtyři klisny koně Převalského převezla pražská zoo do chráněného parku v Mongolsku. Zoologické zahradě se tak díky projektu na záchranu ohroženého druhu podařilo převézt celkem 27 zvířat.

Článek

Zoologická zahrada Praha vypravila minulé úterý armádní speciál se čtyřmi klisnami koně Převalského. Letadlo je transportovalo do parku Gobi B, kde rozšíří tamní populaci koně Převalského, který patří na seznam ohrožených druhů.

Klisny z Česka, Německa a Dánska strávily na cestě od naložení v Dolním Dobřejově do momentu vypuštění v parku 31 hodin.

„Vypadají velmi dobře, chůzi mají bez problémů, nekulhají. Jsou klidné, žerou seno a snaží se testovat, jak chutná místní tráva, takže jsou ve velmi dobrém stavu," komentuje stav převezených koňů veterinář Roman Vodička.

Kůň Převalského byl v šedesátých letech na pokraji vyhynutí. Situaci se podařilo zvrátit díky záchranným programům zoologických zahrad, které začaly před pětadvaceti lety.

Jediná zahrada, která v úsilí vytrvala, je ta pražská, která záchranu tohoto druhu považuje za jeden ze svých nejúspěšnějších projektů.

V průběhu devatenácti let ve spolupráci s českou armádou dopravila 27 zvířat. I díky nim se populace koně Převalského v parku Gobi B mohla rozšířit na něco přes 190 kusů.

Ředitel pražské zoologické zahrady Miroslav Bobek by rád v parku viděl alespoň něco mezi 400 a 500 kusy. „To je číslo, které zaručuje větší životaschopnost té populace a větší odolnost vůči vnějším vlivům,” říká Bobek.

Zoo v Praze vede desítky let plemennou knihu. V té jsou registrováni všichni koně, kteří jsou chováni v lidské péči. Díky tomu mohou chovatelé například předejít nežádoucímu příbuzenskému křížení.

Reklama

Doporučované