Hlavní obsah

Z projevu o stavu země se stala předvolební řeč. Putin předpověděl prosperitu a představil nové zbraně

Vladimir Putin ve svém projevu před ruským parlamentem mluvil o chudobě i nových zbraních.Video: AP

 

Reklama

Jednalo se o poslední projev, který Vladimir Putin pronesl před březnovými prezidentskými volbami.

Článek

Ruský prezident Vladimir Putin ve svém každoročním projevu o stavu země uvedl, že během příštích šesti let hodlá snížit chudobu v Rusku o polovinu. Dle jeho slov v roce 2000 žilo 42 milionů lidí pod hranicí chudoby. Dnes je to 20 milionů, ale i toto číslo je podle Putina stále příliš vysoké.

„Každý jeden člověk nás zajímá,” uvedl Putin ve svých plánech je zvýšení zaměstnanosti a délky života v zemi. Chce, aby v Rusku existovala stejná doba života jako v Japonsku či ve Francii.

Ruská státní televize by podle volební komise neměla vysílat reprízu rozhovoru Olivera Stonea s Putinem

Uvedl také, že Rusko nemůže své mocenské postavení brát jako jistotu: „Nemáme žádné právo dovolit, aby stabilita, které jsme dosáhli, vedla k pocitu uspokojení a lhostejnosti.”

„Rusko je přední světová země, se silnou zahraniční ekonomickou silou a silnými prostředky obrany. Nicméně z hlediska životní úrovně našich občanů jsme ještě nedosáhli hranice, která je zapotřebí. A tam je potřeba cílit,” dodal Putin za potlesku obou komor ruského parlamentu. Vyzval k rozhodnému průlomu, dlouhodobému růstu a ke zvýšení kvality života obyvatel Ruska.

Ruská volební komise oficiálně zaregistrovala Vladimira Putina jako prezidentského kandidáta

Ruský prezident se zavázal, že stát vynaloží dvojnásobné prostředky na dopravní infrastrukturu. Nezapomněl na platy učitelů či dostupnější zdravotnické služby v odlehlých částech země.

Putin dále prezentoval široký rejstřík nových strategických zbraní, které podle něj žádná jiná armáda na světě nemá. Informaci, doprovázenou působivou velkoplošnou projekcí, prezident doprovodil tvrdou kritikou zbrojních ambicí Spojených států, jež podle něj veškeré ruské návrhy na dohodu ignorují.

Washington podle prezidenta ustupuje od dvoustranných odzbrojovacích dohod o rozmisťování protiraket po celém světě a posouvání hranic NATO na východ. Rusko odpovědělo průlomem v budování strategického potenciálu včetně nové generace těžkých mezikontinentálních raket Sarmat, řekl prezident.

„Ve vývoji jsou i další nové unikátní systémy,“ řekl Putin v komentáři k dalším videozáznamům. Oznámil, že koncem loňského roku ruská armáda úspěšně vyzkoušela nový typ balistické rakety na jaderný pohon. Raketa má neomezený dolet a její letová dráha je nepředvídatelná. „Nikdo ve světě takové rakety nemá,“ zdůraznil prezident.

Projev byl silně ovlivněn blížícími se prezidentskými volbami, ve kterých je Putin favoritem. Volby se konají 18. března a samotný Vladimir Putin se do předvolební kampaně takřka nezapojil. Nezúčastnil se volebních debat, odmítal komentovat názory a programy jeho sedmi konkurentů.

Jeho dnešní projev, jenž byl z prosincového data přesunut na březnové, bližší volbám, sklízí kritiku. Projev by neměl být používán coby prezentace volebního programu, což je jako povinnost prezidenta zakotveno v ústavě. Díky své tradici má projev nevídaný mediální dosah, na který zbylí prezidentští kandidáti nemohou dosáhnout.

Reklama

Doporučované