Hlavní obsah

Z ulic Jablonce odvezli 680 tun sněhu, už ho nebylo kam odhrnout

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Z ulic Jablonce nad Nisou nákladní auta odvezla 680 tun sněhu, už ho nebylo kam hrnout. Od začátku roku v podhorském městě napadlo přes 115 centimetrů sněhu a meteorologové předpovídají další sněžení.

Článek

V Jablonci je zimní údržba technicky i finančně náročná. Při silnějším sněžení je nutné sníh z ulic odvážet. Rekordní byla zima 2018/2019, která stála Jablonec 25,3 milionu korun. Zimní údržbu tehdy prodražila kalamita, kterou muselo město v lednu na čtyři dny vyhlásit. Technické služby tehdy nedokázaly přívaly sněhu zvládnout. Z ulic muselo nechat město odvézt více než 8300 tun sněhu.

„Ne všechny plochy se už podařilo uklidit, parkovací automaty ve městě jsou proto už týden vypnuté,“ řekla mluvčí magistrátu Jana Fričová.

Sníh se odváží od křižovatek, zastávek městské dopravy i přechodů pro chodce. Podle vedoucího technického odboru města Pavla Kozáka úklid stále komplikují neukáznění řidiči, kteří nerespektují dopravní značení, a také soukromníci, kteří ze svých pozemků opakovaně vyhazují sníh na uklizené veřejné komunikace. Hrozí jim za to přitom pokuta až 10 tisíc korun.

Jablonec udržuje letos v zimě 164 kilometrů vozovek, 64 kilometrů chodníků a kolem 20 kilometrů čtverečních parkovišť. Technické služby odklízejí sníh také ze 135 autobusových zastávek, 200 přechodů pro chodce včetně těch na silnicích státních a krajských a z 16 schodišť. „Od února budou v souvislosti s novými trasami linek MHD zařazené do plánu zimní údržby tři nové zastávky, a sice v ulici 28. října, v Liberecké ulici u divadla a také zastávka v ulici U Kostela,“ dodal Kozák.

Technické služby také postupně uklízejí parkoviště na sídlištích. Upozorňují na to tabule, které žádají obyvatele, aby úklid sněhu umožnili a přeparkovali své vozy. Řidiči to ale často ignorují a parkují i na zákazech stání nebo u kontejnerových stanovišť. Za nerespektování dopravního značení typu zákaz stání nebo zastavení s dodatkovou tabulkou „ZA SNĚHU“ hrozí hříšníkům až dvoutisícová pokuta.

Reklama

Doporučované