Hlavní obsah

Z vězení nejspíš vyjde známý islamista Bašír. Měl stát i za útoky na Bali

Foto: Profimedia.cz

Abu Bakar Bašír v roce 2016.

Reklama

V průběhu týdne Indonésie propustí z vězení Abu Bakara Bašíra, duchovního a údajného organizátora bombových útoků na Bali v roce 2002. S odkazem na indonéskou vládu o tom informovala agentura Reuters.

Článek

Dvaaosmdesátiletý Bašír patří mezi nejznámější indonéské extremisty a veřejnost ho považuje za duchovního vůdce teroristické organizace Džamá islámíja, jež spolupracuje se sítí al-Káida. Skupina dlouhodobě bojuje za vytvoření islámského státu na území jihovýchodní Asie.

Do vězení se Bašír dostal v roce 2011 kvůli vazbám na militantní výcvikové tábory v indonéské autonomní oblasti Aceh. Zdi svého dosavadního „domova“ by měl opustit v pátek, a to díky pravidelnému snižování trestů vězňům v Indonésii. V prohlášení o tom informovala Rika Apriantiová z tamního ministerstva spravedlnosti a lidských práv.

Organizace Džamá islámíja čelí obviněním z několika útoků na území Indonésie a její vliv má sahat až do Afghánistánu, Pákistánu nebo na jih Filipín. Pod její taktovkou měly proběhnout například bombové útoky na noční kluby ostrova Bali v roce 2002, při těch zemřelo více než 200 lidí.

Jeden z vysoce postavených členů organizace známý jako Zulkarnaen, o kterém se předpokládá, že vyrobil bomby právě i pro tyto útoky, byl minulý měsíc zatčen indonéskou policií. Bašír jakoukoliv účast na útocích popřel.

Většina z obětí atentátu na Bali byli cizinci, 88 z nich Australané. Australská ministryně zahraničí Marise Payneová v úterý uvedla, že Indonésie musí zajistit, aby Bašír po svém propuštění z vězení i nadále nepodněcoval k násilí.

Podle bezpečnostního analytika Ridlwana Habiba je Bašírova postava jakožto vůdce lety ve vězení oslabená. Extremisté by se s ním však přesto mohli pokusit spojit a zapojit ho do svých aktivit, aby získali vliv a posílili svou důvěryhodnost. „Je velkou postavou indonéského džihádistického hnutí a není nemožné, aby bylo jeho velké jméno použito,“ sdělil Habib.

Indonéský prezident Joko Widodo během pomýšlení na znovuzvolení v lednu 2019 zvažoval předčasné propuštění Bašíra ze zdravotních důvodů. Svůj plán ale zrušil poté, co Bašír údajně odmítl slíbit věrnost indonéskému státu. O propuštění islamisty se ze stejných důvodů pokoušela jeho rodina už o dva roky dříve.

Reklama

Související témata:

Doporučované