Hlavní obsah

Z vraždy bratra Kim Čong-una jsou obviněni čtyři muži. Všichni jsou z KLDR

Čtyři muži obvinění z vraždy Kimova bratra jsou SeverokorejciVideo: AP

 

Reklama

Malajsijská policie v pondělí poprvé potvrdila, že čtyři muži obvinění z podílu na vraždě bratra vůdce KLDR Kim Čong-una jsou Severokorejci. Podle informací serveru Free Malaysia Today a agentury AP jsou v podezření další dva muži.

Článek

Diktátorův bratr Kim Čong-nam byl zavražděn 13. února na letišti v malajsijské metropoli Kuala Lumpuru bojovou látkou VX. Čtveřice Severokorejců se krátce před atentátem sešla se dvěma ženami, které oběti látku na obličej podle záběrů bezpečnostních kamer nastříkaly.

Před malajsijským soudem se teď koná proces se ženami původem z Indonésie a Vietnamu, které podle malajsijských vyšetřovatelů na Kim Čong-nama na letišti bojovou nervovou látkou zaútočily. Obě obviněné podle vyšetřovatelů vypověděly, že byly oklamány a myslely si, že jde o žert natáčený skrytou kamerou. Malajsijská policie je ale přesvědčena, že ženy dobře věděly, co provádějí. Experti již dříve u soudu uvedli, že na oblečení podezřelých žen se našly stopy látky VX.

Policista, jenž případ vyšetřuje, uvedl, že je zde další podezřelý muž, který si říká „James“. Napsal to server Free Malaysia Today. „Dnes ráno pokračoval vyšetřovatel ve zkoumání a dosvědčil pohyb dalších dvou osob. Jamese, kterého známe pod jménem O Čong-kil, a pana Hanamoriho,” uvedl advokát jedné z žen pro agenturu AP.

Všichni čtyři Severokorejci bezprostředně po vraždě z Malajsie uprchli. Malajsijský vyšetřovatel v pondělí před soudem uvedl, že v útěku podezřelým pomohl zaměstnanec severokorejské státní letecké společnosti Air Koryo.

Ze zosnování vraždy Kim Čong-nama jsou podezřelé severokorejské tajné služby. Pchjongjang však jakýkoli podíl na vraždě odmítá.

V pondělí byl u malajsijského soudu přehrán videozáznam, na kterém je vidět, že se se ženami před vraždou sešli čtyři muži. Ti byli identifikováni jako 34letý Hong Song-hak, 33letý Ri Či-hjon, 57letý Ri Če-nam a O Čong-kil.

Tři z obviněných Severokorejců se podle agentury Reuters necelou hodinu po vraždě na hlavním terminálu kualalumpurského letiště setkali s jedním z představitelů severokorejského velvyslanectví v Malajsii a se zaměstnancem severokorejské státní letecké společnosti Air Koryo.

Trojice mířila letecky do indonéské metropole Jakarty. Malajsijská policie předpokládá, že všichni čtyři Severokorejci jsou nyní ve své vlasti. Interpol na ně vydal zatykač.

Kim Čong-nam byl bratr vůdce KLDR Kim Čong-una. Jejich společným otcem byl bývalý severokorejský prezident Kim Čong-il, matky měli odlišné. Kim Čong-nam žil řadu let se svou rodinou v dobrovolném exilu v Macau a vyjadřoval se kriticky na adresu severokorejského diktátorského režimu.

Reklama

Doporučované