Hlavní obsah

Žaluje vládní opatření: Chcí jít na pivo bez testu i očkování

Foto: Profimedia.cz

Hostem Marie Bastlové byl právník a člen hnutí Trikolóra Zdeněk Koudelka.

Reklama

Článek

Advokát Zdeněk Koudelka se už několik týdnů soudí s Ministerstvem zdravotnictví. Napadá jeho vyhlášky a nařízení, která omezují provoz obchodů, služeb nebo volný pohyb lidí. A s mnohými je úspěšný. Co mu vadí?

Advokát a člen hnutí Trikolóra Zdeněk Koudelka byl hostem Ptám se já.

Koudelka se v minulosti obrátil na Nejvyšší správní soud například ve věci omezení provozu obchodů a služeb. Podle něj je jednou věcí, že jsou nařízení problémová, ale druhou, že může stát na taková opatření doplatit i finančně. „Může to vést k tomu, že řada podnikatelů může žádat náhradu škody a po panu ministrovi Arenbergerovi zůstane řada finančních nároků, které bude muset stát zaplatit,“ ohradil se proti krokům současného ministra s tím, že by takové náhrady mohly jít i z jeho kapsy.

„V první linii je stát, pak záleží na příští vládě, jestli si řekne: takto ministři jednat nemohou, postup ministra byl excesivní natolik, že by se měl na náhradě škody podílet. Pak má stát podle zákona právo vyžadovat náhrady škody po tom, kdo škodu způsobil na úřadě,“ vysvětloval právník.

Podle Koudelky navíc současný ministr ze všech, kteří se v uplynulém roce v čele resortu zdravotnictví vystřídali, přistupuje k vydávaným opatřením nejhůře.

„Čekal jsem, že po ministru Blatném přijde někdo, kdo se poučí, ale nastoupil pan Arenberger, který hned na začátku prohlásil, že si je vědom, že jsou opatření právně problémová, ale že je mu to jedno, protože než to soud zruší, budou nějakou dobu platit,“ dodal.

V boji s epidemií pak Koudelka Arenbergerovi vyčítá i zapojení externích poradních skupin do jejího řízení. Mluví o nich jako o „nátlakových skupinách“ a ostře kritizuje především činnost poradní skupiny MeSES, se kterou resort v uplynulých dnech ukončil spolupráci.

Plánuje se vůči protiepidemickým nařízením vyhrazovat dál? „Mám podané další tři návrhy na Nejvyšším správním soudu. Chci žít ve svobodném státě, kde budu moci jít na pivo, aniž bych se musel očkovat nebo testovat a tím se spolupodílet na něčem, co nazývám „kšeftem pro někoho“. Třeba plošné testování nevidím jinak. Nechci se podílet na rozkrádání státních peněz. A nechci se podílet na tom, že budou omezená práva, která ani před rokem '89 nikdy omezena nebyla,“ dodal.

Co mu vadí na krocích poradní skupiny MeSES? A jak vnímá odchod nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana z funkce?

Poslechněte si rozhovor v úvodním audiu nebo ve své oblíbené podcastové aplikaci.

Ptám se já

Podcast Marie Bastlové. Rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Spotify, v Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail:

Reklama

Doporučované