Hlavní obsah

Babišův recept na přicházející krizi: Nic neškrtit, dál zvedat platy i důchody

Premiér otevře Českou národní expoziciVideo: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Česká ekonomika začíná postupně zpomalovat. Podle Andreje Babiše je potřeba na nastupující krizi reagovat dalším pumpováním peněz do rozpočtu.

Článek

„Tady plno komentátorů stále něco straší. Na rozdíl od pravicových vlád, když přišla krize, nebudeme nic škrtit,“ uvedl premiér na dotaz Seznamu, jak se vláda na zpomalení ekonomiky připravuje. Premiér v pondělí zahajoval Mezinárodní strojírenský veletrh v Brně.

Tuzemský průmysl po červencovém růstu v srpnu klesl o 3,8 procenta, oznámil v pondělí Český statistický úřad. Reaguje tak na zpomalující německou ekonomiku.

„My samozřejmě zaznamenáváme nějaké ochlazení, ale meziročně návrh toho rozpočtu vlastně znovu napumpuje do ekonomiky asi 130 miliard. Takže my budeme pokračovat v tom navyšování investic, navyšování důchodů, navyšování platů,“ reagoval Andrej Babiše.

Lidé podle premiéra věří jeho vládě, že zemi i nadále „čeká skvělá budoucnost“, což u nich podporuje spotřebu. Podle ministra průmyslu Karla Havlíčka se vláda na zpomalení ekonomiky chystá také investicemi do vědy a výzkumu, nových technologií nebo zjednodušováním legislativy pro podnikání či stavebnictví.

Andrej Babiš v pondělí na brněnském výstavišti otevřel Českou národní expozici, kterou letos vytvořilo 13 státních institucí. 61. ročníku Mezinárodního strojírenského veletrhu se účastní 1660 firem.

Přibližně polovina vystavovatelů je ze zahraničí, nejčastěji je zastoupeno Německo a Slovensko, 97 firem přijede z Číny. Poprvé bude zastoupeno i Maďarsko svou oficiální národní expozicí. Souběžně se strojírenským veletrhem se konají veletrhy Envitech a Transport a Logistika.

Reklama

Doporučované